Barbara Dallosová Správy

Ak máte doma štvornohého miláčika, určite neprehliadnite: Praktický MANUÁL pre majiteľov psov v Žiari

Kto je oslobodený od dane za psa, kde môžete svojho domáceho miláčika voľne pustiť a čo ak stratíte známku? Uložte si do záložiek niekoľko praktických informácií, ktoré by mal poznať každý majiteľ psíka v Žiari nad Hronom.

Ilustračný obrázok k článku Ak máte doma štvornohého miláčika, určite neprehliadnite: Praktický MANUÁL pre majiteľov psov v Žiari
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Nielen majiteľ, ale i samotný psík je obyvateľom mesta. Pravidlá v súvislosti s chovom psa ukladá príslušné všeobecne záväzné nariadenie (VZN).

Čo znamená psík pre vašu peňaženku

Ako hovorí VZN, ročná sadzba dane za psa chovaného na území mesta je 33 eur. 16 eur ročne zaplatíte za psa chovaného v záhradkárskej časti, 8 eur za psa chovaného v rodinných domoch a v časti IBV a majitelia psíkov chovaných v časti Šášovské Podhradie zaplatia za svojho maznáčika ročne len 3 eurá.

Peňaženku musíte vyťahovať i vtedy, ak váš domáci miláčik stratí evidenčnú známku. Za vydanie novej známky zaplatíte na radnici 3,50 eur.

Nie všetci ale musia platiť. Od dane za psa je oslobodený pes, ktorého vlastní fyzická osoba s potrebou individuálnej pozitívnej stimulácie starostlivosti o zdravie tiež držiteľ ZŤPS. Daň sa tiež neplatí za psíka v rodinnom dome, ktorý je vzdialený viac ako 500 metrov od súvisle zastavanej časti mesta. Daň nemusí platiť ani majiteľ, ktorý psíka nadobudne v útulku, a to na dobu jedného roka po tom, čo si ho osvojí. (oslobodenie sa vzťahuje len na prvého vlastníka alebo držiteľa).

Bez vôdzky len na troch miestach

Je jedno, či ide o poriadneho strážcu domu, alebo drobného maznáčika do kabelky. VZN je nekompromisné. Pes musí byť na verejných priestranstvách na prsnom popruhu alebo vôdzke. Odopnúť a nechať slobodne vybehať svojho psíka ale predsa len môžete.

VZN na to vymedzuje tieto tri miesta: plochu na Ul. Sládkovičovej medzi Sociálnou poisťovňou a nemocnicou s poliklinikou, plochu na Ul. Š. Moysesa pri radových garážach a lúku na Ul. M. Benku – pod Priorom. Ani tu však neplatí pre všetkých to isté. Nebezpečné psy, teda psy, ktoré niekedy pohrýzli alebo poranili človeka bez toho, aby bol napadnuté alebo vyprovokované, nesmú behať bez vôdzky ani na spomínaných vyhradených plochách.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM