Barbara Dallosová Rôzne

Akcia, aká tu ešte nebola: Nazriete do taniera kremnickým baníkom i grófom, ochutnáte stredoveké menu!

Kremnické múzeum si na jeden z augustových víkendov pre návštevníkov pripravilo deň plný histórie, ale aj naozaj nevšedných zážitkov. Bohatý program bude ozvláštnený i ochutnávkami stredovekej kuchyne podľa originálne dochovaných receptov. Čo poviete na takéto meničko?

Ilustračný obrázok k článku Akcia, aká tu ešte nebola: Nazriete do taniera kremnickým baníkom i grófom, ochutnáte stredoveké menu!
Foto: Rastislav Búgel

Múzeum mincí a medailí v Kremnici pripravilo ďalšie letné podujatie s bohatým programom. Príbehy v múzeu ožijú v sobotu 15. augusta. Na jednom mieste nebude chýbať objavovanie starých remesiel či ochutnávky stredovekých dobrôt. Súčasťou podujatia budú najmä hrané prehliadky, kde budú môcť mladší i starší spoznať históriu múzea a Kremnice na začiatku jej zlatého veku.

Dobroty podľa dochovaných receptov

Podujatie organizuje kremnické Múzeum mincí a medailí v spolupráci s občianskym združením Schatmansdorf Častá. Na hrade sa pokúsia dokázať, že možno nie iba láska, ale i história, ide cez žalúdok. Do minulosti vás vtiahnu nielen autentické hrané prehliadky, ale i ochutnávky pokrmov spred niekoľkých storočí. Tie sa budú pripravovať priamo na mieste v stredovekej táborovej kuchyni.

,,Budú to jedlá tvorené podľa dochovaných receptov. Základom bude nekvasený chlieb a k tomu rôzne kaše, napríklad hrachová s červeným vínom alebo obilná kaša s ovocím. Ďalej ochutnáme mäsové kúsky v pivnom náleve, fazuľovo-hroznové guľky, sladkú kelovú nátierku a rôzne malé pochutiny…Budeme sa tiež rozprávať o príprave a skladovaní jedál, ukazovať spôsob úpravy a takisto inventár kuchyne ale aj ďalších stredovekých remesiel," vysvetľuje Adrián Kobetič z OZ Schatmansdorf Čas­tá.

Celodenný program

V kremnickom múzeu vás čaká program na celý deň. Ten štartuje o 8:30 hod. ráno a končí v podvečerných hodinách. Organizátori okrem lákavých ochutnávok, hraných prehliadok a neodmysliteľnej razby mincí sľubujú tiež lukostreľbu z kuše, písanie brkom, či výrobu z vosku.

foto: ilustračné

Príbehy v múzeu lákajú celodenným programom
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM