Barbara Dallosová Rôzne Rôzne

Aké sú chute Žiarčanov? Reštaurácie prehovorili o najžiadanejších jedlách!

Sú Žiarčania ,,pizzoví" alebo nedajú dopustiť na slovenskú či českú sýtu klasiku s knedľou? Aké objednávky prijímajú kuchyne reštaurácií v meste najčastejšie, sme zisťovali priamo v nich.

Ilustračný obrázok k článku Aké sú chute Žiarčanov? Reštaurácie prehovorili o najžiadanejších jedlách!
Zdroj: Dnes24.sk

Odbehnúť na pracovný obed, vychutnať si romantickú večeru, alebo sa len popasovať s hladom bez varenia… Dôvody, prečo sa Žiarčania vydávajú do miestnych reštaurácií, sú rôzne. V tom, čo chcú mať na tanieri, sa ale mnohí zhodujú. Svoje o tom vedia v žiarskych reštauráciách.

Klasika hrá prím

Podľa Viktórie Susányiovej z Reštaurácie Luna nedajú Žiarčania na klasiku dopustiť. Za všetko hovorí najobjednávanejšie jedlo. Absolútnou jednotkou u zákazníkov je tradičná hovädzia sviečková na smotane podávaná s brusnicami a domácou parenou knedľou. Medzi ďalšie dobroty, ktoré sa tešia u zákazníkov Reštaurácie Luna veľkej obľube, patrí tiež mäsová špecialita – bravčová panenka podávaná na grilovanej zelenine.

Tomuto presvedčeniu dáva za pravdu aj skúsenosť ďalšej reštaurácie v meste. ,,U nás idú jedlá ako sviečková, segedínsky guláš, také tie klasiky," hovorí Peter Cunderlík z reštaurácie Impresia. Ako však dodáva, Žiarčania nepohrdnú ani vyprážanými jedlami od rezňov až po novodobú slovenskú klasiku, vyprážaný syr s hranolčekmi.

Vychytený burger

Nie vždy ale obyvatelia nášho mesta siahajú len po jedlách starých materí. V Reštaurácii Tatra si zákazníci obľúbili špecialitu typickú skôr pre západnú kuchyňu.

,,U nás si ľudia najčastejšie pýtajú Tatra burger, my si naň robíme všetko sami, melieme si mäso a pečieme si žemle. Okrem Tatra burgeru idú často aj grilované rebierka," prezradila nám čašníčka Lucka. Ako dodala, akousi žiarskou klasikou sa pomaly stáva i pizza, ktorá tvorí približne polovicu objednávok.

Mäsoví sú i Kremničania

A ako sú na tom Kremničania? Pre porovnanie sme sa opýtali i v jednej prevádzke v neďalekom historickom mestečku.

Podľa Radomíra Šebeňa z reštaurácie Modrý Kocúr sú objednávkou, ktorú ktorú od miestnych prijímajú najčastejšie, vyprážané kuracie krídelká. K tým si Kremničania vyberajú zväčša hranolčeky. Druhé miesto patrí opäť mäsovým špecialitám. ,,Najviac nám ide bravčové mäso, či už soté, alebo nejaké karé vcelku. Do tretice by som to uzavrel slovenskou klasikou – vyprážaným syrom s hranolkami," hovorí Šebeň.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM