Barbara Dallosová Rôzne

Ako maturovali známe žiarske tváre? Robo Mikla pridal aj gymnaziálnu legendu :)

Počas týchto dní tisíce slovenských študentov skladajú skúšku dospelosti. Nás zaujímalo, ako na svoje maturitné časy spomínajú známi Žiarčania. Niekto mal z pekla šťastie, inému sa nervovanie učiteľov počas štyroch rokov vypomstilo...

Ilustračný obrázok k článku Ako maturovali známe žiarske tváre? Robo Mikla pridal aj gymnaziálnu legendu :)
Zdroj: TASR

Práve v týchto dňoch vládne na Slovensku maturitný ošiaľ. Hoci mnohí si za zelený stôl sadajú so srdcom v krku, po rokoch už väčšina ľudí spomína na maturitné časy len s úsmevom. My sme sa na spomienky na skúšku dospelosti pýtali známych ľudí z nášho mesta.

Hlavne opálená do nových šiat

Riaditeľka žiarskej Základnej umeleckej školy Zity Strnadovej-Parákovej Dana Kravecová maturovala na žilinskom konzervatóriu. Ako dnes už so smiechom spomína, dôležitou súčasťou prípravy bolo aj chytanie bronzu.

,,Moja maturita bola trošku atypická, keďže som mala dva akademické týždne a tým pádom aj dve maturity. Pre mňa tá dôležitejšia bola z hlavného predmetu, ktorým bol klavír. Pred tým som mala aj väčší rešpekt. Na druhú som sa počas akademického týždňa učila na vidieku u starej mamy a tvárila som sa, že sa mi nesmierne dobre učí na deke a na slnku… Jasné, že imidž do nových šiat bol najdôležitejší," prezradila riaditeľka žiarskej ZUŠky.

Šťastná ruka

Ako napočítal žiarsky poslanec Milan Gocník, od jeho skúšky dospelosti uplynulo už dvadsaťročie, na to, ako prebiehala, si ale dobre pamätá.

,,Moja maturita pozostávala zo skúšky z účtovníctva a keďže moja mamina poskytovala účtovné služby, takže ja už som vtedy mal nejakú prax. To som teda zvládol ľavou zadnou. Ústna časť bola zo slovenského jazyka a angličtiny. Pamätám si, že moja najobľúbenejšia kniha na strednej škole bola Tisícročná včela od Petra Jaroša a presne toto literárne obdobie som si na slovenčine aj vytiahol," spomína na šťastný žreb Gocník, ktorý maturoval na žiarskej Obchodnej akadémii.

Robo s povestnou cigaretkou

Hudobník a divadelník Robo Mikla priznáva, že medzi poctivých študentov nikdy nepatril. Jeho prípravy na maturitu vraj trvali presne 24 hodín pred ňou. Robo získal vzdelanie na žiarskom gympli.

,,Zo slovenského jazyka som mal tuším dvojku, alebo trojku, už ani neviem. Potom z informatiky a výpočtovej techniky, to som síce vedel za jedna, ale štyri roky som pánovi profesorovi robil zle, tak mi dal dvojku. Ale úplne mu to kvitujem. Angličtinu som mal za dva, a to som nevedel vôbec, ale vôbec maturitné otázky. Našťastie sme si s pani profesorkou dobre pokecali, tak mi dala dvojku. A potom to bola náuka o spoločnosti, to som mal tuším tiež za dva," opisuje Robo.

Ako sa traduje, Robo maturitu aj špeciálne zapečatil. Mnohým vtedy prítomným zrejme utkvel v pamäti jeho svojský spôsob, ako si po náročných skúškach vydýchnuť. ,,Gymnaziálnu legendu" o cigaretke ležmo Robo so smiechom potvrdzuje.

,,Viem, že doteraz na to veľa ľudí spomína. Po poslednej skúške som vyšiel z budovy, to bolo ešte na tom starom gympli v prístavbe, ľahol som si na zem, ležiac som si tam zapálil cigaretku a vychutnal som si tú chvíľu," spomína.

Čítajte tiež:

Maturity sa blížia: Žiarski študenti otvorene o svojich prípravách na skúšku dospelosti

Maťo (19) v Žiari maturoval naozaj štýlovo: Pózovať s ním chceli aj učiteľky :) FOTO vnútri

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM