Barbara Dallosová Správy

Ako na hojdačke: Obyvatelia osady neustále migrujú, koľko ich Pod Kortínou žije dnes?

Počet obyvateľov neslávne známej osady Pod Kortínou z dôvodu neustálej migrácie z mesiaca na mesiac striedavo klesá a stúpa. Čítajte, koľko ich tam žije podľa najnovších údajov.

Ilustračný obrázok k článku Ako na hojdačke: Obyvatelia osady neustále migrujú, koľko ich Pod Kortínou žije dnes?
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

S nelegálnou rómskou osadou, ktorá z jednej strany lemuje naše mesto sa spája mnoho problémov. Okrem neporiadku, výtržností a nebezpečných psov sa pred niekoľkými mesiacmi osada stala aj semeniskom epidémie žltačky. Alarmujúcim je tiež vplyv alkoholu a drog. Čítajte tiež: Namiesto cumľu sáčok a toluén: Vek fetujúcich detí sa v žiarskej osade nebezpečne znižuje!

Pomáhajú tereňáci i rómske hliadky

V osade dlhosobo pôsobia terénni sociálni pracovníci. Pomocným mechanizmom na riešenie týchto problémov sú aj rómske občianske hliadky, ktoré v meste pôsobia od októbra minulého roka. Pracujú vo viacerých častiach mesta, gro ich úsilia sa ale sústreďuje práve na osadu Pod Kortínou.

Správa o projekte terénnej sociálnej práci v obciach bude i jedným z bodov júnového zasadnutia Mestského zastupiteľstva (29.6.). Podľa správy, ktorú vypracoval Odbor starostlivosti o obyvateľa Mestského úradu, je počet obyvateľov osady priebežne monitorovaný. Odbor starostlivosti o obyvateľa a terénni sociálni pracovníci sa pritom venujú i iným lokalitám, ktoré obývajú ich klienti, ako Šášovské Podhradie – pod mostom či záhradkárska oblasť pod Šibeničným vrchom.

Povedali, že sú na návšteve

Podľa najnovších údajov uvedených v správe je žije momentálne v osade Pod Kortínou celkom 424 ľudí, z toho 130 mužov, 120 žien a 174 detí do 18 rokov. Celkovo v osade na počet obyvateľov 424 narátali 91 príbytkov.

Jedným z dôvodov, prečo počet obyvateľov neustále kolíše je i migrácia ľudí medzi jednotlivými osadami. ,,Počet obyvateľov všetkých lokalít sa zmenil z dôvodu migrácie obyvateľstva z lokalít do mesta a naopak, narodenia a úmrtia. Zaznamenali sme príchod dvoch nových rodín pod Kortínu, jedna rodina sa nachádza v rodine nášho klineta MK (tá má TP v Banskej Bystrica a ich zdôvodnenie, prečo sú v osade Kortína je, že sú tu na návšteve) a jedna rodina pri našich klientoch, ktorá má trvalý pobyt v Žarnovici," píše sa v zverejnenom materiáli o terénnej sociálnej práci v obciach.

Podľa číselných údajov v správe je osada Pod Kortínou najpočetnejšia v Žiari a okolí. Počet obyvateľov osídlenia v Šášovskom Podhradí (pod mostom) je 59, pod Šibeničným vrchom (pri družstve) žijú len traja obyvatelia.

Informácie o počte obyvateľov spomínaných lokalít sú zo dňa 1.4.2015.

Čítajte tiež:

Novinový stánok uprostred žiarskej osady OBRAZOM: Ako sa tam dostal nikto nevie, noviny v ňom ale nekúpite!

Člen občianskej hliadky Valér (23) o problémoch v osade bez servítky: Svojich dílerov majú rómske deti priamo Pod Kortínou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM