Martin Károly Od Vás

Ako skončili slávne stavby – Potravné družstvo v Žiari

Prakticky v strede mestečka Sv. Kríž stála ešte v sedemdesiatych rokoch jednoposchodová budova. Bola zaujímavá najmä tým, že zapadala do radu v tom čase vyšších budov po pravej strane terajšej ulice SNP. Do nedávna bol na tomto mieste malý parčík,

V roku 1906 bolo v Svätom Kríži založené „Potravné družstvo Svätého Kríža a okolia“, samozrejme po maďarsky Garamszentkerestés vidéke kerstény fogyasztásizo­vetkezet tak ako to udáva aj nápis na starej zachovanej pohľadnici. Toto družstvo malo až do roku 1919 svoju centrálu v Budapešti. Zaoberalo sa hlavne nákupom a predajom potravinových výrobkov pre celé okolie. Samozrejme tu nemohol chýbať výčap piva a vína, ale budova slúžila aj ako hotel. Sv. Kríž dostal celkom architektonicky zaujímavú budovu.

Zastavme sa pri popise fotografií pre tento článok, pohľadnica s ešte maďarským nápisom je z obdobia pred rokom 1919, zaujímaví sú na nej noblesní páni v klobúkoch, jarok na odvod vody z cesty, ešte prašná ulica, ale najmä drevené zábradlie pred hotelom, hádam na priväzovanie koní /keď sa kočiš išiel „osviežiť“ do výčapu/.

Na druhej fotografii čas pokročil a podľa nápisov sa jedná o obdobie Slovenského štátu z rokov 1939–1945, na fotografii je smerovka „Kino HG“, teda kino Hlinková garda, neďaleko za budovou kino ozaj bolo /neskôr sa volalo Budovateľ/, na fotografii už nie je zábradlie pre uväzovanie koní, ale je tu benzínová pumpa, určite jediná v meste a veľmi zaujímavej konštrukcie. A ten poštár, pre ktorého bola fotografia vyrobená sa volal pán Kosegi.

Tretia fotografia, žiaľ tiež nezobrazuje celú budovu, ale je už z obdobia socializmu, budova slúžila, ako Agitačné stredisko a zaujímavý na nej je na dverách umiestnený odznak Československo-sovietskeho priateľstva. Škoda, že na nej nikoho nepoznáme a pritom deti na fotografii by ešte mali žiť. Privítal by som keby sa našiel znalec miestnych pomerov a niekoho z fotografie by identifikoval.

Využitie budovy malo aj v ďalších rokoch zaujímavé osudy v budove mal svoje prevádzky Zdroj, ktorý tu mal najrôznejšie potravinárske obchody, samozrejme aj výčap, neskôr tu na poschodí sídlila Slovenská sporiteľňa, známa aférou, že zlodeji si zobrali celý trezor.

Neskôr začali jednotlivé organizácie budovu opúšťať a dostala sa do zlého technického stavu až bola asi v polovici sedemdesiatych rokov zbúraná.

Richard Kafka

Potravne drustvo
3
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM