Martin Károly Krimi

Aktualizované: Kremničania sa zranili pri havárii autobusu

Autobus s turistami prevažne z Kremnice, vracajúci sa z Bašky Vody /Chorvátsko/ havaroval včera, 18. septembra, pri maďarskej obci Vámoscsalád. Viacerí dovolelnkári sa zranili.

Bolo to hrozné,“ popisuje haváriu Danica Vojtková, účastníčka zájazdu. „Približne o 4-tej ráno ma z polospánku prebudil veľký náraz a ocitla som sa na zemi. Spadla na mňa sedačka, autobus nebol najnovší,“ pokračuje dôchodkyňa z Kremnice, ktorá trávila dovolenku v Chorvátsku spoločne so svojou sestrou z Bratislavy. Obe sestry sedeli v zadnej časti autobusu. „V autobuse bolo niekoľko sekúnd mŕtve ticho, ostalo mi zle,“ pokračuje Vojtková.

Pred sestrami bola cestujúca, ktorú museli kriesiť. Bola v bezvedomí. Na dovolenku v Chorvátsku bude spomínať so zlomenou rukou.

Ďalšia etapa príbehu, podľa svedkýň, ktoré sa so svojimi pocitmi zverili nášmu portálu, nastala bezprostredne po havárii autobusu. „Maďarskí záchranári boli na mieste asi do piatich minút. Všetka česť,“ dodáva Danica Vojtková, učiteľka na dôchodku. Podľa jej slov bol okamžite pri nich aj starosta obce Vámoscsalád ako aj miestne médiá.

Účastníci zájazdu pozitívne hodnotili aj prístup samosprávy. „Ubytovali nás v kultúrnom dome a zabezpečili nám čaj aj minerálku. Ľudia sa tam o nás pekne postarali,“ opisuje nešťastie Vojtková a dodáva, že celej posádke autobusu bolo maďarskými lekármi doporučené ošetrenie v v nemocnici vzdialenej 35 kilometrov od obce Vámoscsalád. „Bolo to ale dosť komplikované, naspäť sme mali cestovať taxíkmi, tak sme to všetci odmietli na vlastnú zodpovednosť,“ vysvetľuje ďalej.

Prevažne kremnickí turisti strávili v maďarskom kultúrnom dome približne 4 hodiny. Česká cestovná kancelária zabezpečila náhradný autobus.

Vodič podľa výpovedí svedkov priznal mikrospánok. Vybehol z jazdného pruhu za krajnicu a vrazil do stĺpu elektrického osvetlenia. Dedina bola bez elektrickej energie. Šťastím bolo, že autobus nenarazil aj do uzáveru plynu, vzdialenému len niekoľko metrov od miesta havárie.

Väčšina posádky autobusu mala ľahké zranenia. Ošetrenia absolvovali až v nedeľu, niektorí až v pondelok. Vyskytli sa zlomené ruky, ale aj vnútorné zranenia. Na prvý pohľad neškodné škrabance sa prejavili až neskôr. „Práve čakám v bratislavskej nemocnici u neurológa už viac než 4 hodiny. Veľmi ma bolí hlava,“ komentuje nešťastnú udalosť ďalšia z účastníčok zájazdu Klára Nemčoková, deň po nehode.

Foto: Ing. Klára Nemčoková, účastníčka havárie

havaria autobus
2
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM