Barbara Dallosová Samospráva

Antal si po novom prilepší: Takýto plat mu dnes odklepli poslanci!

Staronový primátor Peter Antal sa dnes po prvý raz po voľbách stretol so svojim poslaneckým zborom v novom zložení. Ten okrem iného rozhodol aj o zárobku prvého muža Žiaru. Pozrite, koľko si Antal pripíše na účet každý mesiac.

Ilustračný obrázok k článku Antal si po novom prilepší: Takýto plat mu dnes odklepli poslanci!
Zdroj: Dnes24.sk

Rozhoduje najmä zákon

Hoci za schválenie platu primátora musia zdvihnúť ruky mestskí poslanci, nerozhodujú o ňom úplne. Plat starostov a primátorov totiž v prvom rade určuje zákon. Priemerná mzda za uplynulý rok sa násobí koeficientom podľa počtu obyvateľov mesta. Pre Žiar, ako mesto s menej než 20 000 obyvateľmi je to koeficient 2,53. Poslanci môžu k sume vypočítanej zo zákona primátorovi pridať odmeny.

O 80 eur viac

Keďže priemerná mzda podľa štatistického úradu stúpla na 824 eur, odrazilo sa to aj na plate nášho primátora. V rukách poslancov boli už len Antalove odmeny. Tie mu môžu udeliť do výšky 70 percent zo sumy vypočítanej zo zákona. Prilepšovať by mu mali na základe toho, ako sú s jeho prácou spokojní.

Poslanci sa tento rok zhodli na rovnakom percente, ako pri poslednom schvaľovaní primátorského platu. Antal od nich dostal dôveru v podobe takmer maximálnej hranice, a teda 66,5 percenta. Zatiaľ čo v uplynulom roku žiarsky primátor zarábal v hrubom 3392 eur, teraz je to o 80 eur viac, teda 3472 eur.

Tento zárobok má primátor istý len na rok. Zákon totiž káže prerokovať platy primátorov a starostov každoročne.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM