Barbara Dallosová Šport

Aprílová šnúra našich karatistov: Žiačania šli ako píly, FOTO

Šlo o postupy, o body aj o klubové umiestnenie. Žiarski karatisti sa počas apríla nezastavili. Pozrite si mená tých najlepších.

Ilustračný obrázok k článku Aprílová šnúra našich karatistov: Žiačania šli ako píly, FOTO
43
Galéria
Zdroj: Karate Klub MŠK Žiar n. Hronom

V apríli bola súťažná sezóna už naplno rozbehnutá karatisti z MŠK Žiar nad Hronom cestovali zo turnaja na turnaj.

Boj o postup aj o body

Naši karatisti odštartovali šnúru hneď prvým aprílovým dňom. V Starej Ľubovni sa konalo záverečné kolo Slovenského pohára detí a žiakov. Popri bojoch o postup na Majstrovstvá Slovenska sa bojovalo aj o posledné body do rebríčka Slovenského pohára.

Ako vymenoval tréner Ľubomír Striežovský, v disciplíne agility sa najviac darilo Adamovi Hudecovi a Ester Šiškovej, ktorí získali zlato, striebro pridala Viktória Frolová a bronz Jozef Šipkovský. V disciplíne kata nenašiel premožiteľa Šimon Sečkár, ktorý sa stal aj celkovým víťazom Slovenského pohára. Ester Šišková si vybojovala bronz, no v celkovom poradí sa aj ona stala celkovou víťazkou Slovenského pohára.

Katistickú zbierku kovov uzavrela bronzom Karolína Kortišová. V disciplíne kumite opäť zahviezdil Šimon Sečkár, ktorý vyhral všetky zápasy a tak sa stal aj v kumite víťazom Slovenského pohára. O dve strieborné umiestnenia v kumite sa postarali Bibiana Černáková a Radoslava Kučerová. Medailovú zbierku kumiťákov uzavrela bronzom Ivana Gahírová. Naši bojovníci tak posunuli žiarsky klub na pekné siedme miesto zo 48 zúčastnených klubov.

Dva výjazdy v Galante

Na seniorské Majstrovstvá Slovenska (8.4.) vyrážali žiarski zverenci do Galanty. Žiarske farby hájili Michaela Ďurišová a Milan Laurov. Medailu sa podarilo nakoniec vybojovať Michaele, ktorá našla premožiteľku len vo finále a tak si odniesla titul vicemajsterky Slovenska v kategórii kumite ženy do 61 kg. Milanovi ušla medaila o vlások, keď prehral boj o bronz.

Ďalšou úspešnou aprílovou súťažou bol medzinárodný turnaj Galanta Cup (22.4.). Súťaž sľubovala silnú konkurenciu, a to 279 pretekárov zo Slovenska, Rakúska, Čiech, Chorvátska a Ukrajiny.

,,Opäť sme ukázali svoju silu, keď sme sa ako klub umiestnili v bodovej štatistike na 2. mieste za Ukrajinským karate tímom. Jedinú medailu v kata vybojoval Šimon Sečkár, keď obsadil bronzovú priečku. V disciplíne kumite sa vďaka povoleným násobným štartom podarilo niektorým našim pretekárom bodovať aj vo viacerých kategóriách," uviedol Striežovský a ako pokračoval, okrem Šimona bodovali aj Alexandra Biela /bronz/, Aris Nikolas Čela /striebro/, Ariana Nikoleta Čela /zlato a bronz/, Adam Dolnický /bronz/, Nikol Ďurianová /bronz/, Michaela Ďurišová /zlato/, Ivana Gahírová /striebro/, Karin Hanáková /zlato/, Natália Rajčanová /zlato a bronz/, Šimon Sečkár /bronz/, Zdenko Vanka /zlato a striebro/, Patrícia Vanková /bronz/ a Natália Veisová /bronz/.

Najväčšia aprílová výzva

Najviac očakávanou aprílovou súťažou bolo posledné kolo Pohára Stredoslovenského zväzu karate v Čadci (29.4.). Ako vysvetlil žiarsky tréner, pre kategórie do 12 rokov to boli otvorené Majstrovstvá kraja a posledná možnosť vybojovať si postup na májové Majstrovstvá Slovenska detí a žiakov a pre klub ako celok to bol boj o celkové víťazstvo v súťaži klubov.

,,S deväťbodovou stratou na prvú Prievidzu stála pred nami neľahká úloha. V konkurencii 457 pretekárov z 49 klubov z celého Slovenska a Čiech sa nám ale opäť podarilo vybojovať cenné umiestnenia," skonštatoval spokojne Striežovský.

V disciplíne kata chlapci 5–7 roční si titul Majstra Stredoslovenského zväzu karate vybojoval Jozef Šipkovský. Po bronze ešte pridali Šimon Sečkár a Karolína Kortišová. V disciplíne kumite popri už stabilných medailových umiestneniach našich najskúsenejších pretekárov sa podarilo presadiť aj našim najmladším zápasníkom, čo podľa slov trénera svedčí o ich výkonnostnom raste.

Tituly Majstrov kraja si medzi najmenšími vybojovali: Urban Beňo, Nikol Ďurianová, Alexandra Kalamárová, Šimon Sečkár a Gregor Sukop. Prvé miesta zo starších kategórií obsadili Aris Nikolas Čela, Karin Hanáková, Nina Jelžová, Milan Laurov, Natália Rajčanová, Zdenko Vanka a Michal Výrostko. Svojimi bodmi za umiestnenia prispeli aj Kornélia Bugárová /striebro/, Ariana Nikoleta Čela /bronz/, Šimon Ďurian /bronz/, Patrik Fuzák /bronz/, Ivana Gahírová /bronz/, Radoslava Kučerová /bronz/, Tamara Martikánová /bronz/, Viktória Snopková /bronz/, Maxim Uhrík /striebro/ a Natália Veisová /bronz/.

,,Bodová štatistika sa počas súťaže pre nás nevyvíjala veľmi dobre. Počas súťaže sme klesli aj na tretie miesto, no záverečné boje patrili našim najskúsenejším pretekárom, ktorí nenechali nič na náhodu a vo svojich kategóriách porážali všetkých svojich súperov. Rozhodlo sa až úplne s poslednou kategóriou, kde dominoval Milan Laurov. Vďaka všetkým medailovým umiestneniam zo všetkých troch kôl sa nám nakoniec už štvrtý rok po sebe umiestniť na 1. mieste, len jeden bod pred Prievidzou," hovorí Striežovský.

MŠK Žiar nad Hronom bol vyhodnotený aj ako najlepší klub záverečného kola, za čo naši karatisti obdržali Pohár primátora mesta Čadca.

Zo zvučných mien žiarskeho karate klubu sa na súťaži zároveň stali rozhodcovia. Počas nej totiž prebiehali záverečné skúšky rozhodcov, ktoré popri súťažných povinnostiach absolvovali aj Nina Jelžová, Milan Laurov a Michal Výrostko.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM