Barbara Dallosová Správy

Archeológovia mali len dozerať, s takýmito nálezmi nepočítali: Aha, čo skrývali sutiny hradu Šášov! FOTO

Šášovský hrad je silným historickým odkazom nášho regiónu. Do jeho obnovy sa na jar opäť pustili dobrovoľníci i nezamestnaní. Dozerať prišli i archeológovia a ukázalo sa, že Šášov ešte stále má tajomstvá, o ktorých sme nevedeli.

Ilustračný obrázok k článku Archeológovia mali len dozerať, s takýmito nálezmi nepočítali: Aha, čo skrývali sutiny hradu Šášov! FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Myšlienke obnovy národnej kultúrnej pamiatky blízko mesta sa Združenie na záchranu hradu Šášov venuje už roky. V máji sa začala ďalšia séria prác na ruinách hradu. Túto sezónu sa práce sústredia najmä na barbakan a delovú vežu. Čítajte VIAC. Prizvaní boli tiež archeológovia.

Najprv sa ukázala pekáreň

Prvým nečakaným a rozhodne nemalým nálezom bola chlebová pec, ktorá naznačila niekdajšiu prítomnosť pekárne. Objav bol pritom podľa slov predsedu Združenia na záchranu hradu Šášov Rastislava Uhroviča náhodný. ,,Cieľom bolo odstrániť sutinovú haldu pod dohľadom archeológov. Po postupnom odkrývaní sa však postupne objavila chlebová pec a tak vďaka tomuto skúmaniu dnes vieme s najväčšou pravdepodobnosťou presne identifikovať, kde sa nachádzala Bakh Haus (pekáreň)," vysvetlil s tým, že Bakh Haus bol spomenutý už v inventári hradu z roku 1680.

Podľa predsedu združenia by raz aj táto časť hradu mohla byť odhalená verejnosti, kedy, si ale odhadnúť netrúfa. ,,Momentálne sú pre nás prioritou delová veža a predbránie, kde je roboty až až," podotkol.

S nálezmi nepočítali

Ako ďalej vysvetlil Uhrovič, archeológovia boli pôvodne na hrad prizvaný kvôli celkom inej práci, než je odkrývanie starých tajomstiev.

Súčasný archeologický výskum na hrade neprebieha preto, že by chceli niečo nájsť, ale preto, že záchranné práce na jednotlivých objektoch sa začínajú v pätách múrov, ktoré treba čiastočne odokryť, aby sme sa dostali na zdravé jadro, teda nezvetraný múr. No a toto odokrytie musí prebiehať pod dohľadom archeológov. To, že sa pod nánosom sutiny našla chlebová pec, to je úplný unikát, s ktorým sme vôbec nepočítali," hovorí Uhrovič.

Podľa Uhroviča hrad už v 70. a 80. rokoch 20. storočia archeologicky preskúmaný bol. Odborne spracovaná dokumentácia z tohto archeologického výskumu však môže ukázať mnoho nových poznatkov a súvislostí o vývoji častí hradu. Archeologické práce by mali byť pre túto sezónu tento týždeň ukončené.

Vojnový artefakt

Tento týždeň do zbierky nálezov pribudol ďalší predmet. Pravdepodobne ide o zapaľovač delostreleckého granátu z obdobia 2. svetovej vojny. ,,Na hrade bola v tom čase posádka ustupujúcej nemeckej armády, v delovej veži spávali podľa slov miestnych dokonca v perinách. Počas oslobodzovacích bojov postupujúcej sovietskej armády bol hrad ostreľovaný. Jeden z mínometov bol umiestnený údajne aj pri našej súčasnej pamätnej izbe, ale do hradu sa strieľalo tiež z protiľahlého kopca," vysvetľuje okolnosti Uhrovič.

Na rozdiel od pece, ktorú idú momentálne kvôli ochrane zakryť, tento nález by mohli návštevníci na vlastné oči vidieť skôr. Podľa predsedu združenia ho plánujú umiestniť do našej pamätnej izby pod hradom. ,,Tam si ho budú môcť pozrieť návštevníci v čase, keď bude prístupná, teda s najväčšou pravdepodobnosťou počas letných mesiacov," dodáva na záver.

Foto v galérii: Združenie na záchranu hradu Šášov

Hrad Šášov začal odkrývať ďalšie tajomstvá
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM