Barbara Dallosová Samospráva

Architektonická súťaž nebude: Aké má žiarska radnica plány s Bielym domom?

O dominante žiarskeho centra mala rozhodnúť súťaž, ktorá by načrtla koncepciu stavby do budúcnosti. Mesto ale mení plány.

Ilustračný obrázok k článku Architektonická súťaž nebude: Aké má žiarska radnica plány s Bielym domom?
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Polyfunkčná administratívna budova v centre Žiaru nad Hronom, medzi obyvateľmi nazývaná Biely dom, stojí na námestí od šesťdesiatych rokov. Budova, v ktorej sídli niekoľko inštitúcií, by si v súčasnej dobe vyžadovala rekonštrukciu, najakútnejšia by mala byť výmena okien, ktoré sú v zlom stave.

Súťaž nebude

Pred časom žiarska radnica avizovala vyhlásenie architektonickej súťaže na rekonštrukciu administratívneho komplexu. Od tohto zámeru však ustúpila.

,,Na jednej strane nám nevyhovovali podmienky architektonickej súťaže, na druhej nám aj neoficiálne odporučili, že tá súťaž by nebola až taká zaujímavá z toho dôvodu, že nie je zámerom zmena vzhľadu budovy. Účasť by pravdepodobne nebola vysoká, " vysvetlil vedúci Kancelárie primátora mesta Martin Baláž s tým, že samotná realizácia súťaže by pre mesto znamenala nemalé náklady.

Štúdiu, ktorá by načrtla technicko-stavebný koncept Bieleho domu ale mesto mať chce.

*** ,,Určite chceme, aby existovala takáto štúdia, napríklad pre prípad, že mesto alebo iná organizácia by dostala dotáciu napr. na výmenu okien, tak aby existoval nejaký koncept. Aby si nevymenil ktokoľvek akékoľvek okná či dvere, pretože by sa vzhľad tej budovy ako dominanty mesta znehodnocoval,"*** do­dal.

Biely dom sa nezmení

Ako zdôraznil Baláž, cieľom v žiadnom prípade nie je zmena podoby budovy, práve naopak. Koncept jej vzhľadu by mala štúdia ošetriť tak, aby Biely dom zostal v rovnakej podobe.

,,Tá budova je ukážkou socialistického realizmu, a aj ten má svoju architektonickú hodnotu a najmä, ide o dominantu mesta," hovorí Baláž.

Okrem výmeny okien by v nasledujúcich rokoch mohla budova dostať aj nové zateplenie. Návrh na riešenie zníženia energetickej náročnosti je tiež jednou z vecí, ktoré majú byť zakotvené v plánovanej štúdii. Kto a kedy štúdiu vypracuje, zatiaľ jasné nie je.

Môže vás zaujímať:

Oddychový pavilón na žiarskom námestí už toto leto: Pozrite si VIZUALIZÁCIE

Plánovaný pavilón na námestí zaťal do živého: Žiarčania rozdelení na dva tábory!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM