Martin Károly Kultúra

Atrakcia v turistickom centre: Šachoví veľmajstri si to rozdajú so zaviazanými očami a živými figúrami

Po deviaty raz sa stretne 13. júla v Banskej Štiavnici 32 mladších i starších šermiarov, aby predviedli svoje umenie v naživo hranej šachovej partii. Šermiari sa na takmer hodinu stanú figúrkami v rukách dvoch šachových veľmajstrov, ktorí vzájomný súboj odohrajú so zaviazanými očami.

Ilustračný obrázok k článku Atrakcia v turistickom centre: Šachoví veľmajstri si to rozdajú so zaviazanými očami a živými figúrami
Zdroj: TASR

Ako pre uviedol Rastislav Marko, vedúci oddelenia kultúry, športu a mediálnej komunikácie Mestského úradu v Banskej Štiavnici, veľmajstrami, ktorí si v tomto roku zmerajú sily, sú úradujúci majster Slovenska Ján Markoš a arménsky šachista, člen svetovej špičky, Sergej Movsesian. „Tento tradičný účastník podujatia príde do Banskej Štiavnice ako víťaz najprestížnejšieho šachového podujatia družstiev – šachovej olympiády, v ktorej dominoval v minulom roku ako člen národného tímu Arménska. Je zaujímavé, že o víťazstve jeho krajiny sa rozhodlo v zápase s Maďarskom, v ktorom Sergej Movsesian porazil v repríze štiavnického súboja z júla 2012 Zoltána Almásiho,“ vysvetlil.

Okrem partie živého šachu sa v tento deň môžu návštevníci mesta i domáci tešiť na deň plný dobrej zábavy v historickom štýle. „Chýbať nebude jarmok, šermiarske vystúpenia, ohňová šou, historické tance, prehliadka historických kostýmov, flašinetár, drevený kolotoč, pouličná kúzelnícka šou, pouliční hudobníci a ďalšie prekvapenia. Novinkou bude možnosť navštíviť Banskoštiavnický remeselný cech, ktorý bude od 12. júla počas celého letného obdobia pod hradbami Starého zámku a ktorý počas podujatia doplnia ďalšie atrakcie,“ pokračoval Marko.

Štiavnický živý šach je zároveň vyvrcholením medzinárodných Majstrovstiev Slovenskej republiky v šachu, ktoré v Banskej Štiavnici prebiehajú od 7. do 14. júla a súťaží na nich 170 šachistov zo siedmich krajín sveta.

ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM