Martin Károly Rôzne

B.ŠTIAVNICA: Vlastník spustnutého Hellovho domu ho chce premeniť na hotel

Banská Štiavnica 23. júla - tvorhviezdičkový hotel by mal vzniknúť zo spustnutej kultúrnej pamiatky - Hellovho domu v Banskej Štiavnici. Jej vlastník, bratislavská firma Hedo už svoj zámer rekonštrukcie predložila na ministerstvo životného prostredia

Spoločnosť chce historickú budovu obnoviť a v záhrade, ktorá je jeho súčasťou, postaviť dva nové objekty, ktoré budú slúžiť ako wellness a fitness a konferenčné centrum.

Ako sa píše v predloženom zámere, účelom rekonštrukcie je v maximálnej možnej miere zachovať a zachrániť historickú budovu a atmosféru existujúceho objektu, v kombinácii s modernými, nie však príliš dominantnými novostavbami a poskytnúť tak klientom príjemné prostredie pre oddych a rekreáciu, prípadne pobyt v meste Banská Štiavnica.

Nový hotel má mať 29 izieb a 58 lôžok. Hotelová reštaurácia je projektovaná s kapacitou 70 miest. Celkovo by sa v ňom mohlo zamestnať až 50 ľudí. Investícia sa odhaduje na viac ako 1,76 milióna eur. Rekonštrukciu plánujú začať v októbri 2011 a dokončiť v novembri 2013.

Verejné prerokovanie a upustenie od vypracovania správy o hodnotení k zámeru bude na Mestskom úrade v B. Štiavnici v pondelok 26. júla o 15.00 h.

Hellov dom je rozľahlý objekt s dvoma nadzemnými podlažiami a suterénom. Má šesťkrídlový, veľmi zložitý a nepravidelný pôdorys s dvoma uzavretými dvormi. Už v 15. storočí stál na parcele postavený prízemný, podpivničený dom. Prevratnou však bola rozsiahla renesančná prestavba na prelome 16. a 17. storočia, pri ktorej okrem priestorového zväčšenia získal objekt výtvarne cenné architektonické detaily kamenných sochársky bohato zdobených portálov, okenných ostení a klenieb.

Od 17. storočia bola v objekte dostavníková pošta a zájazdový hostinec pre dostavníky. Pošta tu existovala do roku 1873. Neskôr v ňom boli byty aj predajne. V roku 1980 z neho ľudí vysťahovali pre statické poruchy a prípravu komplexnej obnovy. Objekt sa v rámci reštitúcií dostal po roku 1991 do rúk pôvodných vlastníkov z rodiny Hellovcov. Odvtedy vystriedal viacero majiteľov, no naďalej chátral. Koncom uplynulého storočia sa dostal do Zoznamu 100 najohroze­nejších kultúrnych pamiatok sveta, ktorý zostavuje organizácia World Monuments Fund v New Yorku.

Začiatkom nového tisícročia ho úrady pre nebezpečie padania omietky na chodník, ale aj pre celkovú nestabilitu prikázali ohradiť. Jej majiteľom bol vtedy nadačný fond, ktorý ale nemal peniaze na obnovu a neskôr celý objekt predal.

Zdroj a foto: TASR

Hellov dom
3
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM