Monika Obrtalová Kultúra

Bábkové divadlo je tu už polstoročie

Bábkové divadlo na Rázcestí oslávi v dňoch 10. a 11. decembra 50 rokov od svojho založenia. Za polstoročie svojej existencie má na svojom konte už 202 premiér, viac ako 2 milióny divákov a široký repertoár zameraný na publikum všetkých vekových kateg

Dvojdňové oslavy 50. výročia založenia divadla odštartujú už tento piatok o 19.00 hodine predstavením Premeny. Pôjde o prvú premiéru multižánrového divadelného prológu s témou premeny, ktorý sa odohrá v priestoroch Vily Dominika. Presne 10. decembra 1960 totiž uviedlo vtedy ešte ako Krajské bábkové divadlo svoju prvú inscenáciu Šuki a Muki. V sobotu 11. decembra, kedy budú oslavy divadla vrcholiť, sa uskutoční druhá premiéra predstavenia Premeny. Po nej nasleduje krst knihy venovanej 50. výročiu založenia Bábkového divadla na Rázcestí. „Kniha má byť cenným a atraktívnym pohľadom spektra slovenských aj zahraničných autorov na všestranné aktivity divadla a na festival Bábkarská Bystrica,“ vysvetľuje Lívia Pyšná z BDNR.

Osláv sa okrem hostí spätých s existenciou divadla môžu zúčastniť aj domáci, ktorých čaká niekoľko prekvapení. Tí, ktorí dvojdňovú oslavu divadla vynechajú, môžu v dňoch od 1. decembra do 14. januára navštíviť v priestoroch Úradu BBSK výstavu venovanú 50. výročiu vzniku BDNR, ktorá ich jeho históriou v krátkosti prevedie. Bábkové divadlo na Rázcestí sa venuje výrazným témam, aktuálnym autorom, inscenáciám, tvorivým dielňam a projektom pre deti. Je nositeľom viacerých ocenení a každé dva roky organizuje medzinárodný festival Bábkarská Bystrica. Svoju tvorbu prezentuje aj na zájazdoch a rôznych medzinárodných festivaloch.

Zdroj: moo, Bábkové divadlo Foto: bdnr.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM