Správy

Banský úrad povolil Ortac-u hlbinnú ťažbu: Kürthy avizuje odvolanie

Obvodný banský úrad (ObBÚ) v Banskej Bystrici povolil spoločnosti Ortac hlbinnú ťažbu zlato-strieborných rúd v lokalite Šturec. Kým Ortac toto rozhodnutie víta, odporcovia ťažby avizujú proti rozhodnutiu ObBÚ ďalšie kroky.

Ilustračný obrázok k článku Banský úrad povolil Ortac-u hlbinnú ťažbu: Kürthy avizuje odvolanie
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Námietky voči tomuto zámeru spoločnosti Ortac vznieslo mesto Kremnica, niekoľko jednotlivcov a združení, medzi nimi aj OZ Kremnica nad zlato. Práve štatutárny zástupca tohto združenia Ľuboš Kürthy avizuje proti rozhodnutiu odvolanie. „Určite bude odvolanie a asi to opäť skončí na súde,“ podotkol v tejto súvislosti. Naznačil tým, že ak Hlavný banský úrad potvrdí rozhodnutie banskobystrického ObBÚ, celú vec napadne združenie aj na súde.

Ortac takéto konanie podľa vyjadrení jeho generálneho riaditeľa Vassiliosa Carellasa očakáva. „Sme radi, že sme od ObBÚ dostali pozitívne rozhodnutie, a počítame s prípravami na začatie hlbinnej ťažby z ložiska Šturec. Zároveň si uvedomujeme, ako sme už predtým povedali, že pravdepodobne dôjde k výzve na preskúmanie rozhodnutia ObBÚ Hlavným banským úradom, ako aj k výzve na preskúmanie samotného procesu súdom,“ uviedol v tejto súvislosti Carellas.

Ako ďalej uviedol, takéto preskúmania sú očakávané a sú súčasťou normálneho, zdravého a transparentného procesu zapojenia dotknutých strán, s ktorými budeme aj naďalej úzko spolupracovať pri riešení všetkých pripomienok, tak ako budú vznesené.

ObBÚ podľa jeho predsedu Vladimíra Bubelínyho vychádzal pri posudzovaní žiadosti spoločnosti Ortac okrem iného aj z rozhodnutia Okresného úradu v Žiari nad Hronom, ktorý rozhodol, že sa tento zámer nebude hodnotiť podľa zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie. „ObBÚ v Banskej Bystrici vyhodnotil predložené námietky ako nepodložené,“ konštatoval Bubelíny.

Spoločnosť Ortac chce zabezpečiť ťažbu zlato-strieborných rúd v podzemí cez existujúcu štôlňu Andrej v dobývacom priestore Kremnica v celkovom množstve 1000 ton za rok. Spoločnosť má licenciu na hlbinnú ťažbu platnú do júna tohto roka.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM