Tlačové správy

Bardejovské kúpele ponúkajú schladenie v horúčavách

Tropické horúčavy prispeli k tomu, že v Bardejovských kúpeľoch je takmer každý deň plné vonkajšie kúpalisko s kapacitou cca 700 osôb. Kúpalisko je situované v prírodnom prostredí lesoparku, kde stromy poskytujú príjemný chládok.

Ilustračný obrázok k článku Bardejovské kúpele ponúkajú schladenie v horúčavách
Zdroj: Dnes24.sk

Využívajú to klienti kúpeľov, aj rekreanti zo širokého okolia. Návštevníci denne plnia aj vnútorné bazény vo wellness centre v hoteli Ozón, kde relaxujú nielen v bazénoch, ale od tohto roka aj na vonkajšej terase v dvoch veľkých vírivkách. Tu sa aj slnia, či občerstvujú pod slnečníkmi v bare. Informovala o tom ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských kúpeľov Tamara Šatanková.

,,Počas tohtoročnej letnej sezóne máme hlavné ubytovacie kapacity takmer vypredané, voľné miesta sú už len v niektorých penziónoch a vilkách. V týchto tropických dňoch venujeme návštevníkom zvýšenú pozornosť tak, aby sa u nás cítili príjemne. V jedálňach máme klimatizáciu. Pre komfort pacientov sa snažíme poskytovať procedúry už v skorších hodinách – začíname už o 7.00 a niektoré naopak končia až o 19.00. Pitný režim pre klientov je zabezpečený chladenými nápojmi k raňajkám, obedom a večeriam, okrem toho majú k dispozícii minerálne pramene non stop. Odporúčame im menej vychádzať počas obeda na priame slnko a piť veľa vody. V kúpeľoch sa dá nájsť tieň na posedenie takmer všade. Kúpeľné budovy sú oddelené parkovou zeleňou a stromami a navyše kúpele sú situované uprostred zmiešaných lesov,“ povedala T. Šatanková.

Zdôraznila, že nezabúdajú ani na zamestnancov, ktorí dostávajú dva litre balených minerálnych vôd na hlavu a deň.

,,Aj vďaka prijatým opatreniam sme počas tohtoročných tropických horúčav nezaznamenali žiadne väčšie ťažkosti. Pacientov so srdcovo-cievnymi ochoreniami umiestňujeme v horúčavách do izieb na tú stranu, kde je menej slnka. Pri ich ubytovaní využívame aj fakt, že liečebný dom Alžbeta je starší a má hrubé múry, takže je v ňom teplota znesiteľnejšia. Pre všetky prípady máme v kúpeľoch 24-hodinovú pohotovostnú službu s lekárom a sestrou,“ konštatovala T. Šatanková.

Návštevníkom kúpeľov navyše spríjemňujú pobyt každý deň, okrem pondelka, pravidelné promenádne koncerty klasickej hudby. Konajú sa na kolonáde od 11:00 do 12:00 a od 16:30 do 18:00 hod. Zároveň tu až do 1. septembra 2013 prebieha 59. ročník Medzinárodného hudobného leta. Letnú sezónu zakončia kúpele 1. septembra 2013 Alžbetínskym dňom na počesť cisárovnej Sisi.

,,Bardejovské kúpele sú nielen oázou zdravia a kľudu, ale aj jedinečným miestom na aktívne trávenie času. Okrem kultúrno-spoločenských akcií je areál Bardejovských kúpeľov každý deň otvorený pre širokú verejnosť. Tá využíva vonkajší bazén s kapacitou areálu cca 700 osôb a v komplexe Wellness Spa má k dispozícii denne krytý bazén v čase 11.00–21.00 h. a saunový svet v čase 13.00–21.00 h. V stredu až nedeľu sú prístupné aj fitness, masáže a solárium v čase 13.00–21.00 h,“ povedala T. Šatanková.

Bardejovské kúpele patria k trom najobľúbenejším, najnavštevovanejším a počtom 860 používaných lôžok k najväčším slovenským kúpeľom. V roku 2012 zamestnávali priemerne 265 osôb. Rozprestierajú sa na ploche 31 hektárov a vo vlastníctve spoločnosti je 34 objektov. Podľa zahraničných expertov majú Bardejovské kúpele najlepšie minerálne pitné pramene na Slovensku, podobné zložením prameňom vo francúzskom Vichy.

Bardejovská minerálna voda je prírodná-liečivá, slabo až stredne mineralizovaná, hydrogén uhličitanovo-chloridová, sodná, železitá uhličitá, studená, hypotonická, so zvýšeným obsahom kyseliny boritej. Zo všetkých slovenských kúpeľov majú Bardejovské najširšie indikačné zameranie. Liečia sa tu onkologické choroby, choroby obehového a tráviaceho ústrojenstva, choroby z poruchy látkovej výmeny a žliaz s vnútornou sekréciou, netuberkulózne choroby dýchacích ciest, choroby z povolania, ochorenia obličiek a močových ciest, choroby pohybového ústrojenstva, ženské a nervové ochorenia.

Vychutnávala si ich na liečení v roku 1895 manželka Františka Jozefa I. cisárovná Alžbeta, nazývaná Sisi, ktorej socha sa vyníma v kúpeľnom parku. Pobýval tu aj rakúsko-uhorský cisár Jozef II. (1783), Mária Lujza, neskoršia manželka cisára Napoleóna (1809), ruský cár Alexander I. (1821) a poľská kráľovná Mária Kazimiera Sobieska, manželka poľského kráľa Jána III. Sobieského. Tá sa v Bardejovských kúpeľoch liečila v roku 1669 a jej reliéf slávnostne odhalili práve pri otvorení tohtoročnej sezóny.

Viac informácií na : www.kupele-bj.sk
Centrálne rezervačné oddelenie:
Tel.: 054/477 4346, 477 2717 Fax: 054/472 3549
E-mail: rezervacie@kupele-bj.skpk@kupele-bj.sk

Bardejovské kúpele v horúčavách
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM