Monika Obrtalová Rôzne

BBSK stále dlhuje milióny eur rôznym subjektom

„Prvý polrok je katastrofálny,“ priznal dnes na tlačovej konferencii predseda BBSK Vladimír Maňka. Týmito slovami hodnotil aktuálny stav banskobystrickej župy po prvých sto dňoch v kresle predsedu.

Na tlačovej konferencii bol okrem župana prítomný aj Peter Novotňák, riaditeľ Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja. Spoločne načrtli riešenia, ktoré by mali v budúcnosti zamedziť ďalším nezmyselným odlevom peňazí z rozpočtu BBSK.

Ako príklad uviedli prenájom priestorov od Slovenskej židovskej obce, ktorý nikto nevyužíval. Ročný nájom stál župu viac ako 1 500 eur a zmluva o prenájme bola podpísaná na šesť rokov. Problém vznikol aj pri zakúpení kruhového objazdu pred budovou najväčšieho nákupného centra ešte bývalým vedením banskobystrickej VÚC. //„Táto investícia nebola zahrnutá ani v rozpočte za rok 2009, ani za rok 2010, a s tým sa musíme teraz vysporiadať, “ //hovorí Maňka a pokračuje vo vymenúvaní ďalších dlhov BBSK: //„Zdravotníckym organizáciám v súčasnosti dlhujeme viac ako štyri milióny eur. Sú to záväzky, ktoré opäť vznikli za bývalého vedenia BBSK. Doteraz sme platili len úroky z danej sumy, ale reálny dlh sme ani o cent neznížili.“ //Župa plánuje v tomto smere zmeniť aj zmluvu s neziskovou organizáciou Vaše zdravie, s ktorou má najväčšie problémy.

Maňka na konferencii spomenul aj rokovania s SAD Zvolen, ktoré spejú k reálnej dohode. V súvislosti s prímestskou dopravou plánuje župa zaviesť aj niekoľko krokov, ktoré majú zamedziť zneužívaniu S -kariet, vďaka ktorým môžu nezamestnaní využívať MHD zadarmo. //„Šoféri, ale aj občania Banskej Bystrice nám avizovali, že tieto karty niektorí zneužívajú. Namiesto toho, aby si aktívne hľadali prácu, chodia napríklad na pivo alebo ju dokonca využíva úplne iná osoba,“ //hovorí Maňka.

Banskobystrická župa zatiaľ dokázala ušetriť 1,2 milióna eur a plánuje „uťahovať opasok“ aj v druhom polroku 2010. Ušetriť chce aj vďaka výraznejšiemu čerpaniu financií z eurofondov, prechodom na štátnu pokladnicu, zredukovaním niektorých odborov BBSK a v prípade potreby aj znížením počtu jej zamestnancov.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM