Barbara Dallosová Rôzne Správy

Bežkári na Skalke sa dočkali, a čo lyžiari? Prvé INFO o svahoch v okolí!

Bežkári si už pri Kremnici tento rok na svoje prišli. Zisťovali sme, ako to vyzerá v okolitých lyžiarskych strediskách.

Ilustračný obrázok k článku Bežkári na Skalke sa dočkali, a čo lyžiari? Prvé INFO o svahoch v okolí!
Zdroj: TASR

Včasná snehová nádielka tento rok potešila bežkárov pri Kremnici. Inline okruh na štadióne Rudolfa Čilíka otestovali nadšenci tohto športu ešte v októbri. Prvý poprašok sa v posledných októbrových dňoch objavil aj v uliciach Kremnice, v meste však prchavá krása vydržala len niekoľko hodín.

Našinec nemusí za zimnými radovánkami cestovať ďaleko. V Kremnických vrchoch máme hneď dve lyžiarske strediská a pri Banskej Štiavnici tretie, s najjužnejšie položeným svahom na Slovensku. Hoci na bohatú snehovú nádielku to ešte v našich končinách nevyzerá, prevádzkovatelia stredísk už uvažujú, kedy by mohli svahy okúsiť prví lyžiari.

V stredisku SKI Krahule sa minulý rok lyžovalo v rekordne skorom termíne, a to už 2. decembra. Prírode vtedy pomohli snežné delá. Tento rok to zatiaľ na novembrovú lyžovačku nevyzerá a s termínom je prevádzkovateľ strediska opatrný. ,,Minulý rok bola taká výnimočná sezóna, teraz to tak zatiaľ nevyzerá. Zatiaľ nehlásia také mrazy, aby sme vedeli kalkulovať s konkrétnym termínom," uviedol Vladimír Urblík zo SKI Krahule.

Ako priblížil Peter Hyža zo strediska Skalka arena, na Skalke tradične počítajú so sviatočnou lyžovačkou, ak však počasie dopraje, nebudú sa brániť ani skoršiemu termínu. ,,Základ sú vždy vianočné sviatky, teda otvorenie sezóny by nemalo byť neskôr ako 26. decembra. Keď sa podarí skôr, budeme radi, ale nebudeme to hrotiť. Pre nás je podstatné, aby sme nasnežili potrebnú výšku snehu do tých povianočných dní," vysvetlil.

Stredisko v Štiavnických vrchoch chce prvých lyžiarov privítať už v prvej polovici decembra. Ako potvrdila Petra Teplanová zo Salamandra Resort, plánovaný termín spustenia sezóny je 9. decembra. ,,Zatiaľ je to len predpokladaný dátum, vtedy by sme chceli otvoriť. Samozrejme, všetko závisí od počasia a potvrdiť ten termín budeme vedieť približne 10 dní vopred," dodala.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM