Martin Károly Iné športy

Biatlonisti ovládli Bielu stopu a podfarbili ju piatimi kruhmi

Skalka 30. januára. Slovenská biatlonová reprezentácia ovládla na kremnickej Skalke s absolútnou prevahou 37. ročník Bielej stopy, diaľkového behu na lyžiach zaradeného do seriálu Euroloppet.

Dominovala vo všetkých štyroch hlavných kategóriách sobotňajšieho programu s triumfami Pavla Hurajta a Ľubomíry Kalinovej na dlhej 42 km trati a Jany Gerekovej a Dušana Šimočka na kratšej 25 km.
Všetkých víťazov v sobotňajšom skejtingu spájal V Kremnických horách nielen biatlon, ale aj ZOH vo Vancouveri, kam zamieria už budúci týždeň. Pavol Hurajt navyše obhájil ako jediný víťazstvo z vlaňajšej stopy a rovnako aj on sa vhodne naladil na olympijský Whistler. „Samozrejme, že to bola pre mňa vhodná príležitosť dobre si zatrénovať, príliš som sa na mäkkej trati s čerstvo napadnutým snehom netrhal, určite nešiel na maximum,“ povedal v cieli.
Bielu stopu sprevádzalo pomerne husté sneženie, v priestore štartu a cieľa na bežeckom štadióne na Skalke mráz s mínus piatimi stupňami. Hurajt mal vo finiši jediného súpera, osvedčeného zberateľa umiestení na stupňoch víťazov v predchádzajúcich troch rokoch Čecha Radeka Šretra, o víťazstvo tuho bojovala Jana Gereková s bežeckou špecialistkou Katarínou Johansenovou, v cieli ich delilo iba 0,4 sekundy. Menej starostí v záverečnom finiši mali Dušan Šimočko a Ľubomíra Kalinová, ktorí spoľahlivo odtiahli svoju kategóriu v pozícii jasných lídrov až do cieľa.
Husté sneženie spôsobilo, že sa na sobotňajší štart postavilo o niečo menej lyžiarov, dovedla 530 mužov a žien, keď pôvodne organizátori evidovali zhruba o dvesto zájemcov viac.
Sobotňajšie výsledky, voľná technika
muži na 42 km: 1. Pavol Hurajt (Štrba) 1:57:16,6, 2. Radek Šretr (Fischer team, ČR) 1:57:19,0, 3. Matej Kazár (Predajná) 2:05:32,3, 4. Radovan Hasilla (TALC Team) 2:19:57,5
muži na 25 km: 1. Dušan Šimočko (Banská Bystrica) 1:11:58,0, 2. Martin Otčenáš (Dukla B. Bystrica) 1:13:05,6, 3. Michal Novotný (ŠKP Štrbské Pleso) 1:17:36,1
ženy na 42 km: 1. Ľubomíra Kalinová (Biela stopa Race Team) 2:20:33,5
ženy na 25 km: Jana Gereková (Banská Bystrica) 1:25:25,1, 2. Katarína Johansenová (ŠKP Štrbské Pleso) 1:25:25,5, 3. Barbora Klementová (KL Nováky) 1:39:03,4

Zdroj: TASR VIDEO: Ziar24

Ďalšie informácie o Bielej Stope:

http://www.bielastopakremnica.sk/

Biatlonisti ovládli Bielu stopu a podfarbili ju piatimi kruhmi
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM