Martin Károly Kultúra

Bibliograf Michal Chrástek zomrel pred 110 rokmi

Organizátor slovenského kultúrneho života, prispievateľ do Štúrových Slovenských národných novín a Orla tatranského, tajomník Matice slovenskej a zakladateľ slovenskej bibliografie Michal Chrástek zomrel 28. júna pred 110 rokmi v Žiari nad Hronom.

Narodil sa 29. mája 1825 v Novom Meste nad Váhom. V rokoch 1844–1850 študoval teológiu v Banskej Bystrici a vo Viedni. Bol katolíckym kňazom v Handlovej, profesorom na gymnáziu a profesorom cirkevných dejín na seminári v Banskej Bystrici.

Aktívny bol najmä v memorandovom a matičnom období ako organizátor národných podujatí, v rokoch 1863–1869 bol tajomníkom Matice slovenskej a v rokoch 1864–1866 redaktorom Letopisu Matice slovenskej.

Michal Chrástek patrí k zakladateľským osobnostiam slovenskej bibliografie. Ako študent spolupracoval s literárnym historikom a bibliografom Michalom Rešetkom na Dejinách reči a literatúry slovenskej, ktorá bola základom jeho ďalšej bibliografickej práce. Jeho knihopisy a bibliografické súpisy sú základom slovenskej národnej retrospektívnej bibliografie. Na jeho Slovenský knihopis, obsahujúci súpis diel rokov 1600–1864 nadviazal historik a bibliograf Ľudovít Vladimír Rizner.

Chrástek je autorom biografických portrétov, 291 hesiel v Riegrovom Slovníku náučnom, spracovaných podľa archívnych prameňov i z vlastného poznania. Vydal antológiu ľudovej a umelej slovesnej poézie Veniec národných piesní slovenských (1862). S Emilom Černým vydal vo Viedni v roku 1870 prvý zväzok Sborníka slovenských národných piesní, povestí, prísloví, porekadiel, hier, obyčajov a povier.

Zomrel 28. júna 1900 v Žiari nad Hronom

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM