Správy

Boj proti vodnej elektrárni pokračuje: Minister Trnavohorčanov nepodržal

Obec Trnavá Hora, viacerí jej obyvatelia a obyvatelia susednej obce Pitelová v okrese Žiar nad Hronom prehrali ďalšiu bitku v boji proti plánovanej výstavbe malej vodnej elektrárne Jalná v katastri oboch obcí.

Ilustračný obrázok k článku Boj proti vodnej elektrárni pokračuje: Minister Trnavohorčanov nepodržal
Foto: Peter Kováč / Zdroj: Dnes24.sk

Minister Ján Počiatek totiž koncom minulého roka zamietol ich rozklad, ktorý podali ešte v auguste, a potvrdil rozhodnutie ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja nevyhovieť protestu krajskej prokurátorky proti rozhodnutiu stavebného úradu o umiestnení stavby elektrárne.

Ako uviedol starosta Trnavej Hory Ján Harman, takéto rozhodnutie ministra očakával. „Myslíme si, že tam zohral úlohu aj lobizmus. Naše možnosti však ešte nie sú vyčerpané. Budeme žiadať, aby sa súde pokračovalo pojednávanie o žalobe, ktorú sme v otázke rozhodnutia o umiestnení stavby podali ešte vo februári minulého roka. Bolo pozastavené z dôvodu rozhodovania o proteste prokuratúry, ktoré sa teraz skončilo,“ uviedol Harman.

Proti elektrárni sú aj ochranári

Okrem obce Trnavá Hora podali proti rozhodnutiu ministerstva rozklad aj Slovenský rybársky zväz, občianske združenie Hron pre slobodné rieky, Združenie Slatinka, Klub slovenských turistov a niekoľko občanov Trnavej Hory a Pitelovej. Ministra dopravy žiadali zrušiť rozhodnutie ministerstva ako nezákonné a vyhovieť protestu krajskej prokuratúry. Rozhodnutie ministerstva nevyhovieť protestu môže ešte krajská prokuratúra napadnúť na súde.

Malú vodnú elektráreň Jalná chce postaviť firma ZUS servis zo Žiaru nad Hronom blízko už stojacej novej malej vodnej elektrárne v Hronskej Dúbrave. V katastri Trnavej Hory, časti Jalná, navrhuje postaviť ľavobrežnú hrádzu a odvodňovací jarok a v katastri Pitelovej budovu malej vodnej elektrárne s haťou, rybovodom a prístupovou cestou, pravobrežnú hrádzu a odvodňovací jarok a dva objekty na reguláciu vody v starom ramene Hrona.

Elektráreň má mať tri turbíny a ročne vyrábať priemerne 5590 megawatthodín energie. Jej výstavba by mala trvať približne dva roky a náklady na ňu investor v zámere predloženom na posúdenie vplyvov na životné prostredie odhadol na zhruba päť miliónov eur.

Rozhodnutie o umiestnení stavby vydala obec Pitelová v júli 2012, voči čomu podali viacerí občania, občianske združenia aj obec Trnavá Hora odvolanie. Medzi ich hlavné námietky proti elektrárni patrí obava zo zatápania domov po zdvihnutí hladiny spodných vôd i obava z povodní po nahromadení ľadových krýh na hrádzi, ale aj hrozba zničenia ekosystému Hrona.

Odvolania zamietli

Krajský stavebný úrad v decembri 2012 rozhodnutie o umiestnení stavby potvrdil a všetky odvolania zamietol, proti čomu krajská prokuratúra podala začiatkom apríla 2013 protest.

Vykonaním prieskumu zákonnosti som zistila, že postup oboch stavebných úradov – od určenia príslušnosti až po rozhodnutie odvolacieho orgánu – nebol v súlade s platnou právnou úpravou, konanie nebolo vedené za účelom zistenia skutočného stavu veci a vydanie zákonného rozhodnutia, ale pre vydanie kladného územného rozhodnutia a len o umiestnení stavby,“ uvádza krajská prokurátorka v proteste.

Viac sa dočítate TU: Malá vodná elektráreň Jalná: Proti výstavbe sú aj rybári a Trnavá Hora

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM