Martin Károly Kultúra

Breakdancer BIOS: Splnil som si svoj sen...

O skupine Assoziallz Dance Crew sa už na portáli Žiar24 písalo viackrát. Dnes vám prinášame spoveď známeho a talentovaného tanečníka Mateja Škodu, alias Biosa. Bios sa breakdancu venuje už 5 rokov. Jeho vášňou je hip hop a breakdance, nosí široké no

[color=#ff0000]­Chcel len schudnúť[/color]

Predtým než Matej objavil čaro tancovania, trávil svoj čas rovnako ako drvivá väčšina teenagerov. Doma za počítačom, za ktorým dokázal presedieť celé hodiny. Jedného dňa však za Matejom prišiel jeho kamarát s otázkou, či by nechce skúsiť breakdance. „Breakdance? To čo je? Tento výraz som vtedy počul prvýkrát,“ hovorí Matej, ktorému sa táto myšlienka po krátkom opise okamžite zapáčila.

Prišlo mu to vtedy ako skvelý spôsob na chudnutie, tak nakoniec s návrhom súhlasil. No začiatky neboli vôbec jednoduché. Matej prišiel s malou dušičkou za trénerom, ktorý ho vyzval, aby mu ukázal čo dokáže. Skúsil tak urobiť stojku, no po pár sekundách jeho telo nápor nevydržalo a padol na zem. Zo sály sa ozýval smiech ostatných tanečníkov. „Všetci, čo prišli so mnou či po mne boli lepší,“ spomína Matej. „Talent na tanec som nemal rozhodne.“ No ani to ho neodradilo a začal na sebe pracovať.

[color=#ff0000]­Prvé tanečné kroky[/color]

Matej strávil dva roky v tanečnej hale, kde trénoval tzv. STREED crew. Avšak cítil, že to nie je cesta, ktorou by sa chcel uberať.

[blockquote]„Cítil som, že to nie je nič pre mňa. Všetci boli zameraní skôr na techniku a profesionálne pravidlá.“[/bloc­kquote]

Prvý zlom nastal už v roku 2006 v Žiari nad Hronom, kde sa konala Hip-hopová akcia, na ktorej Matej vystupoval. Práve tam spoznal Matej nových ľudí, tanečníkov, pri ktorých cítil vzájomný rešpekt. Páčilo sa mu, že každý z tanečníkov má svoj osobitný štýl tancovania. Začal s nimi trénovať a po čase ho prijali do tanečnej školy Associallz Dance crew, v ktorej pôsobí až dodnes.“Títo chalani mi dali mnoho a mnoho ma naučili. Týmto chcem dať veľkú vďaku a veľký rešpekt všetkým zo starej zostavy Asociálov: Demles, Blázen, Symptom, Kuny, Dendy, Tóno, Spirit, Panvica a všetkým ostatným, ktorí v tej dobe s nami tancovali.

Skoro každý víkend mali tanečníci vystúpenia a stávali sa čoraz známejšími. Leto 2010 bolo pre Mateja prelomovým obdobím. Keďže miestnosť, v ktorej tancovali slúžila predtým ako atómový kryt, bola bez zrkadiel a bez podlahy, na ktorej by sa dalo tancovať, skrsol Matejovi nápad prerobiť kryt na tanečnú školu. No náklady spojené s renováciou priestorov boli vysoké a mladých tanečníkov napadlo spropagovať svoje umenie prostredníctvom krátkeho videa, z ktorého sa neskôr stal hodinový tanečný film. „Mal som v hlave niečo veľké a tak som sa do toho pustil spolu s kamarátom,“ spomína. Nakrúcanie filmu trvalo jeden týždeň, ďalej nasledovalo dvojmesačné strihanie filmu „Nie je to len tanec“, ktorý si v konečnej podobe pozrelo viac než 1500 ľudí.

Toto šťastné obdobie trvalo pre tanečníka pomerne krátko. Skupina sa rozpadla a BIOS zostal z tanečníkov ako jediný. Mladý tanečník sa však nevzdával a spoločne s „bratom“ Borisom zorganizovali akciu s názvom BIG DAY, ktorá obsahovala hry pre deti a mládež, vystúpenia, koncerty či ukážka umienia graffiti. „Akcia síce nemala až taký úspech, ako sme očakávali, ale sme na ňu hrdí,“ hovorí Matej. [color=#ff0000] [color=#ff0000]­Splnený sen[/color][/color]

Momentálne má skupina prerobenú tanečnú miestnosť, kde ako tanečná škola fungujú vyše pol roka. Matej sa spolu s ostatnými členmi skupiny snaží v mladých ľuďoch prebudiť lásku k tancu. Nováčikov učia základné kroky, techniku. Svojim žiakom nechávajú priestor, aby si každý vybral štýl, ktorý ho najviac vystihuje. Do budúcna plánuje skupina rôzne videoklipy, akcie, či divadlá, o ktorých budete určite ešte počuť. A či si BIOS splnil svoj veľký sen?

[blockquote] „Myslím, že áno, najdôležitejšie je na sebe pracovať a ísť si za svojím snom, aj keď je to niekedy ťažké, no netreba sa vzdávať.“ [/blockquote]

Lucia Svitková [color=#ff0000] Súvisiace foto a video

[link=http://www­.ziar24.sk/clan­ky?extend.107416_Big-Day-ziarskych-hip-hoperov]Big Day žiarskych hip-hoperov[/link]

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM