Martin Károly Kultúra

Brežan vyrobil hrnce aj pre filmového Jánošíka

Keramika, hrnčiarsky kruh ale aj pec, ktorú v rozprávke Kráľ Drozdia brada používala princezná Anna, vzišla z rúk hrnčiara Jána Fialu z obce Brehy v okrese Žarnovica. Keramiku od Fialu použili aj vo veľkofilme Jánošík či historickom filme Sokoliar To

[size=14][color=#cc0000]­Zdedené remeslo[/color][/si­ze] Šikovné ruky a cit pre hlinu zdedil po predkoch, hrnčiarstvu sa totiž venoval už jeho otec. „Remeslu sa venujem od malička, môj otec bol hrnčiarom. To bolo pre nás živobytie,“ povedal Fiala. Po otcovi zdedil aj tradičnú hrnčiarsku pec, ktorú postavili ešte počas 2. svetovej vojny. Svoje remeslo dnes odovzdáva aj najmladšej generácii. Zúčastňuje sa na rôznych tvorivých dielňach, folklórnych podujatiach a krúžkoch pre deti.

Ako vyučený zámočník sa však musel aj veľa učiť. „Železo s hlinou sa veľmi neznášajú. Tam je treba silu, a nie cit, tak som sa musel aj učiť,“ podotkol. Dnes sa venuje aj výrobe hlinených fajok. „Tie chodím robiť do Banskej Štiavnice na Starý zámok, volá sa to Festival kumštu, remesiel a zábavy a býva to každý rok,“ ozrejmil. Organizátori ho podľa jeho slov pred niekoľkými rokmi postavili pred hotovú vec. Pôvodní majstri, ktorí sa ich výrobe venovali, už totiž vymreli, a tak sa obrátili na známeho hrnčiara.

[size=14][color=#cc0000]­Nie je hlina ako hlina[/color][/si­ze]
Hlinu na výrobky dnes hrnčiari nakupujú, no nebolo tomu vždy tak. Starí hrnčiari si ju museli namáhavo pripraviť sami. Podľa Fialu to bola ťažká práca. Hlinu bolo treba najprv nakopať, potom musela dva roky vyzrievať. Nasledovalo strúhanie, čistenie od korienkov a kamienkov, mletie a nakoniec sa musela dôkladne uskladniť, aby nevyschla.

[size=14][color=#cc0000]­Remeslo s tradíciou[/co­lor][/size]
No a prišla práca na jeseň, príprava na výrobu keramiky,“ vysvetlil Fiala. Hrnčiari mali veľké objednávky od predajcov, ktorí s výrobkami cestovali po ďalších dedinách. Hotové výrobky sa sušili voľne na dvore, nie však na priamom slnku. Hrnčiarstvo má na Brehoch dlhú tradíciu. V roku 1715 tu údajne bolo až 16 hrnčiarov. Až do začiatku 20. storočia rozvážali Brežania hlinený riad na vozoch po celom Uhorsku.

tasr/žiar24 Foto: tasr/žiar24

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM