Barbara Dallosová Rôzne Správy

Budúcnosť žiarskych bytov pre týrané ženy je otázna: Nevyužil ich ešte nikto

Útočisko pre týrané ženy otvorili v Žiari nad Hronom pred vyše rokom. Hoci do centra niekoľko žien volalo, žiadna ho nakoniec nevyužila...

Ilustračný obrázok k článku Budúcnosť žiarskych bytov pre týrané ženy je otázna: Nevyužil ich ešte nikto
Zdroj: TASR

Zariadenie pre týrané ženy s názvom Dúha otvorili v Žiari nad Hronom v septembri 2015. Dva zariadené byty v objekte tzv. Jadranu (ul. Chrásteka) mali slúžiť ako útočisko nielen pre ženy z mesta. Mesto na tento účel vyčlenilo dva byty s kapacitou osem lôžok. Môžu ich využívať ženy buď osamelé alebo matky s deťmi, ktoré preukážu, že boli týrané.

Objavili sa aj špekulácie

Ako na májovom rokovaní Mestského zastupiteľstva (22.5.) informovala vedúca Odboru starostlivosti o obyvateľa MsÚ Monika Minárová, za čas existencie centra nevyužila ubytovanie ani jedna klientka.

,,Od svojho založenia neprijalo zariadenie žiadnu oprávnenú klientku, nakoľko nedošlo k priamej realizácii. V piatich prípadoch došlo k telefonickému kontaktu, ale k samotnému ubytovaniu neprišlo, pretože tie klientky nedotiahli svoj problém do štádia trestného oznámenia a nechceli ísť na lekárske vyšetrenie," vysvetlila Minárová. Ako dodala, v niekoľkých prípadoch kontaktovania šlo i o špekuláciu, kedy klientky tvrdili, že sú týrané, avšak chceli len vyriešiť svoju bytovú otázku.

Podľa vedúcej odboru šlo vo všetkých piatich prípadoch o ženy žijúce mimo Žiaru nad Hronom, v jednom prípade dokonca o potenciálnu klientku z Košíc.

Čo bude ďalej, ešte nie je jasné

Ako uviedla Minárová, z dôvodu, že zariadenie neubytovalo žiadnu klientku, stráca nárok na dotáciu od štátu. ,,Zariadenie existuje, ale vzhľadom na to, že sme neubytovali žiadnu klientku, dotácia bola z ministerstva financií pozastavená. Budeme sa musieť rozhodnúť, či toto zariadenie ponecháme. Môže sa stať že zrovna keď prestaneme dostávať dotáciu, tak sa taká situácia, kedy niekto zariadenie využije, objaví," dodala Minárová.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM