Martin Károly Rôzne

Čakali ste štvorprúdovku? Zabudnite!

Štát šetrí. Plánovaný ochvat Žiaru R2 sa začne stavať len v takzvanom polprofile. V apríli bude verejné obstarávanie na dodávateľa stavby. Víťaz by mal začať približne do štyroch mesiacov. Všetky pozemky ale ešte nie sú vysporiadané.

Informácie o očakávanom obchvate Žiaru, potvrdil pre Žiar24 hovorca Národnej diaľničnej spoločnosti /NDS/, Marcel Jánošík: „Štvropruhová cesta skonči približne po 1. kilometri od zjazdu z R jednotky.“ Podľa hovorcu sa ale počíta s tým, že ďalšie dva pruhy sa postavia neskôr, keď budú na to peniaze. „Projekt je navrhnutý podľa takéhoto scenára,“ dopĺňa. Termín dostavby ale nevedel upresniť.

Stavať sa začne pri Lovčici. 6 a pol kilometrový úsek podoprie 6 mostov. Podľa Jánošíka sa nezačne s výstavbou skôr ako v auguste. Cesta, ktorá odbremení dopravu v meste by mala byť dokončená o dva roky od začatia.

Na oficiálnom webe NDS sa uvádza, že ešte nie sú na 100% vysporiadané pozemky pod budúcou cestou. Hovorca to komentuje takto: "Majetkoprávne vysporiadanie stavby R2 Žiar nad Hronom – obchvat, prebehlo bez problémov a v súčasnosti sú všetky pozemky vo vlastníctve NDS, okrem pozemkov jedného vlastníka, kde prebieha súdny spor o určenie práva k pozemku z dôvodu duplicitného vlastníctva. " To či tento spor môže zbrzdiť výstavbu obchvatu, hovorca ďalej nekomentuje.

[blockquote]Rýchlos­tná cesta R2 (R2) je plánovaná rýchlostná cesta na Slovensku, ktorá povedie v koridore cesty I/50 od štátnej hranice s Českou republikou po diaľničnú križovatku Košice – juh.[/blockquote]

/mak/

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM