Viktória Botošová Kultúra

Čaro zámkov umocní tma: Pozrite si rozpis tajuplných nočných prehliadok

Známe štiavnické zámky očakávajú návštevníkov aj v noci. Kedy začína séria netradičných nočných prehliadok?

Ilustračný obrázok k článku Čaro zámkov umocní tma: Pozrite si rozpis tajuplných nočných prehliadok
Zdroj: TASR

Objavovať čaro štiavnických pamiatok Starého a Nového zámku môžu návštevníci v letných mesiacoch aj počas nočných prehliadok. Tie okrem tajuplnej atmosféry ponúkajú aj krásny výhľad na tmou zahalené mesto.

V piatok 31. júla bude na Starom zámku ďalšia noc zo série netradičných nočných prehliadok. „Tento rok vznikli prehliadky v koprodukcii dvoch dobových skupín, šermiarov Ricasso a historického hudobného a divadelného združenia Tormen,“ priblížila Zuzana Denková, vedúca oddelenia histórie Slovenského banského múzea.

Ako uviedla, návštevníkov zabavia s predstavením Kaprálova truhlica, ktoré sa len veľmi voľne inšpiruje históriou. „Nejde o historické poznatky, ale predovšetkým o zábavu. Motívom sú Turci, ktorí ukradnú kaprálovi truhlicu s pokladom a potom sa naháňajú po lese,“ priblížila Denková s tým, že hostí čakajú aj strašidelné scény.

Vstupy na nočné prehliadky budú od 20.00 do 23.00 h, vždy každú celú hodinu. Podľa Denkovej je najviac návštevníkov v skorších hodinách. Za tmy je však atmosféra prehliadky umocnená viac a tak odporúča využiť aj neskoršie nočné termíny. Súčasťou predstavenia je totiž aj ohňová šou, ktorú si diváci môžu najlepšie vychutnať práve za tmy.

Nočnú vyhliadku na mesto z Nového zámku si budú môcť turisti vychutnať v sobotu 1. augusta. „Otvorené budeme mať od 18.00 do 24.00 h. Návštevníci nemusia čakať na hodinové vstupy, ale hneď si môžu prejsť expozíciu až na samý vrch, kde bude stlmené osvetlenie a môžu sa pokochať výhľadom na nočné mesto,“ dodala Denková s tým, že najkrajší zážitok ponúka vyhliadka práve za tmy, teda v neskorých hodinách.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM