Martin Károly Krimi

Černaj podal trestné oznámenie

Žiar nad Hronom 30. septembra - Primátor Žiaru nad Hronom Ivan Černaj (nezávislý) podal dnes na okresnej prokuratúre trestné oznámenie na neznámeho páchateľa v súvislosti s podozrením rozkrádania peňazí určených na riešenie rómskeho problému.

Dôvodom má byť vyjadrenie štátnej tajomníčky ministerstva práce Lucie Nicholsonovej, že peniaze určené na riešenie rómskych osád z Európskeho sociálneho fondu skončili v rukách súkromných podnikateľov.

Podal som trestné oznámenie, ktoré nasvedčuje tomu, že bol spáchaný trestný čin poškodzovania finančných záujmov európskych spoločenstiev,“ uviedol na dnešnom stretnutí s novinármi Černaj. Podľa medializovaných informácií je problémom 58,5 milióna eur. „Konštatuje to štátna tajomníčka, ktorá tvrdí, že prostriedky, ktoré sa dávajú do riešenia tzv. rómskeho problému, nie je možné presne klasifikovať, akým spôsobom boli použité,“ podotkol primátor.

Pani štátna tajomníčka by si mala uvedomiť, že dnes už nie je nezávislou intelektuálkou, ale že je štátnou tajomníčkou rezortu práce sociálnych vecí,“ uvádza ďalej Černaj na adresu Lucie Nicholsonovej.

Tieto vyjadrenia podľa jeho slov potvrdzujú to, čo už dávno hovorí a to, že sa s týmito prostriedkami nenakladá správne a že sa na nich pravdepodobne „nabaľujú“ rôzni ľudia a rôzne organizácie. „Čo je však absurdné a absolútne šokujúce, že Nicholsonová priznala, že spätne nevedia posúdiť, či a ako sa peniaze používajú,“ uviedol.

Černaj od podania očakáva aj to, že sa o problematiku začnú zaoberať všetci kompetentní. „Hlavne tou základnou myšlienkou a to, že peňazí do riešenia rómskeho problému sa dáva dosť, len nejdú správnym smerom,“ konštatoval. Na takéto prípady podľa jeho slov upozorňoval už aj na sneme Združenia miest a obcí Slovenska.

Černaj pred niekoľkými mesiacmi založil nepolitickú iniciatívu Zobuďme sa!. Jej ambíciou je vytvárať legitímny tlak na zodpovedné orgány, aby sa konečne seriózne začali zaoberať nelegálnymi rómskymi osadami a problémom s neprispôsobivými občanmi ako takým. Iniciatívu zatiaľ podporilo viac ako 400 starostov a primátorov z celého Slovenska.

Súčasné vedenie MPSVR SR od začiatku deklaruje záujem očistiť štrukturálne fondy od nekalých praktík a tento záujem potvrdzujú aj kroky, ktoré rezort v tejto veci robí,“ uviedla v reakcii na Černajove kroky hovorkyňa MPSVR SR Slavomíra Sélešová.

Vďaka aktivite štátnej tajomníčky Lucie Nicholsonovej polícia podľa jej slov odhalila korupciu na Sociálnej implementačnej agentúre, zároveň vedenie ministerstva podalo niekoľko trestných oznámení v súvislosti s čerpaním eurofondov. Na základe týchto oznámení polícia začala aj trestné stíhanie.

Štátna tajomníčka svojím vyhlásením o neefektívnom využívaní finančných prostriedkov určených na riešenie situácie marginalizovaných rómskych komunít upozornila na fakt, že systém čerpania eurofondov na tento účel je nastavený zle. Pretože umožnil podporiť aj také projekty, ktoré s touto problematikou nemuseli mať nič spoločné,“ podotkla s tým, že Nicholsonová nepaušalizovala všetky projekty a medzi podporenými boli určite aj zmysluplné.

Takéto nastavenie však nie je len pri Operačnom programe Zamestnanosť a sociálna inklúzia, ale pri všetkých operačných programoch. „Aby sme mali istotu, že sa situácia nebude opakovať aj v budúcnosti, MPSVR SR sa rozhodlo podporovať len národné projekty, ktoré už boli odskúšané ako napríklad pilotné projekty, alebo s nimi majú dobré skúsenosti v zahraničí. U takýchto projektov je záruka, že dopad na cieľovú skupinu nebudú deklarovať len na papieri, ale tento dopad sa aj preukáže v praxi,“ dodala Sélešová.

Zdroj: TASR, /mak/ Video: I. Černaj vysvetľuje dôvod podania trestného oznámenia, /Žiar24/

Černaj podal trestné oznámenie
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM