Martin Károly Rôzne

Černák pri Kremnici postaví fabriku na zbrane

Nezamestnaným svitá na lepšie časy. Spoločnosť Sitno Holding spolu s Českou zbrojovkou plánujú otvoriť v Kremnických Baniach novú fabriku na výrobu zbraní, ktorá by mala vytvoriť viac ako 260 pracovných miest.

Spoločný podnik tradičného českého výrobcu zbraní a slovenskej investičnej spoločnosti sa bude sústreďovať na produkciu poľovných a športových zbraní, ako aj zbraní určených pre ozbrojené zložky.

[size=14][size=14]Piš­tole už aj odskúšali [/size] [/size]
Ako informovala spoločnosť Sitno Holding, k dnešnému dňu bolo vyrobených prvých 100 kusov pištolí, ktoré boli odskúšané v štátnej skúšobni zbraní a streliva. V novom podniku by mali nájsť uplatnenie tak kvalifikovaní robotníci, ako aj strojári, projektanti, technológovia a konštruktéri. Spoločnosti plánujú svoju investíciu koordinovať spoločne s Ministerstvom hospodárstva SR, ako aj s ozbrojenými zložkami SR.

Produkcia podniku by sa mala sústrediť na už zavedené výrobky Českej zbrojovky, o ktoré je na trhu veľký záujem. Ťažiskovým produktom bude kompaktná pištoľ CZ 75 P-07 DUTY, ultramoderná krátka palná zbraň spĺňajúca všetky požiadavky súčasného policajta alebo vojaka. Zbraň vyhovela náročným technickým a vojenským skúškam a bola schválená k užívaniu v ozbrojených silách.

[blockquote] Model DUTY vyniká originálnym dizajnom, polymérovým rámom so štandardizovanou montážnou lištou a revolučným spúšťovým mechanizmom Omega. DUTY sa okamžite po jej uvedení na trh v roku 2009 stala bestsellerom a na túto zbraň už prezbrojilo niekoľko policajných zborov vo svete.[/blockquote]

Na Slovensko sa vďaka tejto investícii vráti sofistikovaná zbrojárska výroba, ktorá niekedy u nás patrila medzi tradičné a veľmi úspešné odvetvia. Premiéra prvých pištolí je na výstave zbrojárskeho priemyslu IDEB 2012 v Bratis­lave,“ uviedol predseda predstavenstva a. s. Sitno Holding Ľudovít Černák.

žiar24/TASR ilustračné foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM