Barbara Dallosová Šport

Cestu za víťazstvom Žiarčanom komplikovali najmä Ukrajinci: Kto si nakoniec odniesol nablýskané trofeje?

Prvou medzinárodnou súťažou v tomto roku bol pre našich karatistov Memoriál Michala Bozogáňa v Košiciach (24.1.2015). Konkurencia z rôznych krajín Európy nie je pre Žiarčanov ničím novým. Medzi najtvrdších súperov tentoraz patrili naši ukrajinskí susedia.

Ilustračný obrázok k článku Cestu za víťazstvom Žiarčanom komplikovali najmä Ukrajinci: Kto si nakoniec odniesol nablýskané trofeje?
Zdroj: Dnes24.sk

Na turnaji s účasťou 340 pretekárov zo Slovenska, Ukrajiny, Rumunska, Maďarska a Poľska sa súťažilo len v disciplíne športový zápas kumite. Keďže začiatkom februára sa vo Švajčiarskom Zurichu konajú juniorské Majstrovstvá Európy, bola to pre žiarskych reprezentantov posledná možnosť zmerať si sily so zahraničnými kolegami.

Najmenší bojovníci

V najmladších vekových kategóriách 8–9 ročných sa najviac darilo Ivane Gahírovej, ktorá v kategórii nad 35 kg obsadila tretie miesto a Šimonovi Sečkárovi, ktorý po predvedení skvelých taktických schopností nakoniec nenašiel premožiteľa a v kategórii do 32 kg zvíťazil.

Z 10–11 ročných reprezentantov si víťazstvo pripísala Viktória Snopková, ktorú na ceste do finále zastavila len maďarská pretekárka. V boji o tretie miesto sa však už Viktória poraziť nenechala.

Tvdrý oriešok

Tým boli pre viaceré žiarske talenty ukrajinskí pretekári. Cez Ukrajincov sa našim nedarilo prechádzať aj v kategórii 12–13 ročných. No aj tu sa nakoniec Natálii Rajčanovej a Zdenkovi Vankovi vo svojich hmotnostných kategóriách podarilo vybojovať tretie miesta.

V kadetských kategóriách, teda 14–15 rokov, sa najväčšia pozornosť venovala Michalovi Výrostkovi, ktorý bol vybraný štátnou reprezentáciou, aby reprezentoval Slovensko na blížiacich sa Majstrovstvách Európy v kategórii kadetov do 63 kg. Michalovi forma graduje, čo ukázal aj na tomto turnaji. Postupne zdolával slovenských ale aj zahraničných pretekárov. Vo finále však narazil na talentovaného Ukrajinca, na ktorého tentoraz nestačil.

Ani naše kadetky sa nedali zahanbiť. Kategória nad 54 kg patrila Nine Jelžovej a v kategórii do 54 kg veľmi peknými zápasmi víťazne prešla cez všetky svoje súperky Dominika Veisová, čím si zabezpečila víťazstvo. Bodkou za úspešnou výpravou bola Martina Tatárová v kategórii junioriek do 59 kg, kde si vyslúžila druhé miesto.

Celková bilancia teda hovorí až o deviatich oceneniach pre karatistov MŠK Žiar nad Hronom. Žiarske talenty obohatili svoje skóre o dve zlaté, tri strieborné a štyri bronzové umiestnenia. Úspešný pretekári sa tentoraz nebudú pýšiť medailou na krku, ale lesknúcou sa trofejou na poličke.

Žiarski karatisti z medzinárodného turnaja neodišli naprázdno
34
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM