Barbara Dallosová Rôzne

Cestujúci len otáčajú hlavami: Umelec pretvára vlakovú stanicu v našom regióne na nevšedné dielo

Cestujúci sa v týchto týždňoch naskytuje nevšedný pohľad. Známy umelec realizuje svoj veľkoplošný projekt priamo v priestoroch fungujúcej vlakovej čakárne.

Ilustračný obrázok k článku Cestujúci len otáčajú hlavami: Umelec pretvára vlakovú stanicu v našom regióne na nevšedné dielo
Zdroj: TASR

V priestoroch železničnej stanice v Banskej Štiavnici vzniká v týchto dňoch ďalší unikátny umelecký počin. Tohtoročnú veľkoformátovú maľbu v priestore umeleckého centra Banská St a nica realizuje jeden z najdôležitejších aktívnych umelcov v priestore bývalého Česko-Slovenska – František Skála.

Priamo v čakárni

Plátno s rozmermi 8×9 m (72 m2) vzniká už tradične priamo vo verejnom priestore čakárne.

,,Hŕstka cestujúcich, ktorá vlakové spoje z Banskej Štiavnice využíva, má jedinečnú príležitosť nakuknúť do procesu vzniku diela. Veľká väčšina zvedavcov netuší, kto sa s vedrom farby po plátne pohybuje. Všetko odtajníme a nové dielo zverejníme počas vernisáže v sobotu 14. mája 2016," hovorí Zuzana Bodnárová z nezávislého umeleckého centra Banská St a nica Contemporary.

Od legendárneho umelca

Skála je živou legendou. ,,Hyperaktívny, renesančný autor, sebaironizátor, ktorý z vecí nikým nepovšimnutých robí umelecké diela," konštatuje Bodnárová. Je autorom ilustrácií, grafík, priestorových objektov, architektúr, sôch a inštalácií, performer, hudobník, zberač a recyklátor, člen divadla Sklep, zakladajúci člen skupiny Tvrdohlaví, člen tajnej skupiny B.K.S. (Bude Konec Světa) a člen hneď niekoľkých hudobných telies (Finský Barock, Tros Sketos a Malý Taneční Orchestr Universal Praha).

Iniciátor projektu Svätopluk Mikyta o Skálovi hovorí: ,Stretli sme sa po prvý raz osobne v New Yorku v roku 2009 a už tam v tom globálnom mravenisku som pocítil, že je mi Skála niečím veľmi blízky. Úprimne mi bola blízka jeho schopnosť improvizovať, a to v každej chvíli. A keď som sa dočítal, že nerád používa mobilný telefón a vôbec nerád trávi čas vo virtuálnom svete, chcel som ho spoznať viac. Minulý rok som mal možnosť kurátorsky spolupracovať na jeho výstave Tribal pre Fait galériu v Brne. Som rád, že sa nám podarilo pre VII. ročník veľkoformátovej rezidencie na Banskej St a nici získať práve tohto pracovne veľmi vyťaženého autora."

Plátno patinuje pigmentmi

Na monumentálnej maľbe v rámci už tradičného veľkoformátového, rezidenčného formátu pracuje priamo v priestore umeleckého centra Banská St a nica od 7. mája.

,,František Skála maliarske plátno patinuje pigmentami, napúšťa vodou do ktorej postupne pridáva svoju ‚skálovskú‘ farebnú škálu," priblížila Bodnárová.

Veľkorozmerné plátno skladá, formálne využíva postupy origami, odkazujúce na východné kultúrne kódy, ktoré mixuje s estetikou roschardových testov. Textúra podkladu nedá podľa jej slov nepripomenúť si vizualitu turínskeho plátna.

Banská St a nica Contemporary je nezávislé umelecké centrum, ktoré sa zameriava na iniciovanie a produkciu vzniku nových diel formou rezidenčných pobytov umelcov. Centrum sídli na periférii Banskej Štiavnice, v objekte stále funkčnej vlakovej stanice.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM