Martin Károly Rôzne

Chata ROH na Skalke postupne chátra

Kremnica 6. júla - Turistická ubytovňa na Skalke pri Kremnici, postavená v tridsiatych rokoch minulého storočia, nieje prevádzkovaná od minuloročnej jari. Postupne sa stáva cieľom nájazdov zlodejov medi. Bývalý prevádzkár sa snažil objekt už v minulo

Turistická chata na Skalke začala písať svoju históriu už pred viac ako osemdesiatimi rokmi, ako majetok mesta Kremnica. Bola jednou z prvých stavieb v tejto obľúbenej lokalite zimných športov a turistiky. Od roku 1986 chatu prevádzkuje Slavomír Šimko z Kremnice. V roku 1992 prešiel majetok zo štátu na Jednotný majetkový fond zväzov odborových organizácií v SR /JMF/. Organizácia spravuje viacero chát bývalého ROH. Šimko zobral chatu do prenájmu a prevádzkoval ju až do jari 2010, kedy ukončil nájomný vzťah z rodinných dôvodov.

[size=16]Chodili sem aj bratia Hochschornerov­ci[/size]

Aj keď chata neniesla znaky luxusu, ročne sa tu zrekreovalo niekoľko tisíc turistov. „Počas zimných mesiacov sme praskali vo švíkoch,“ spomína na minulosť Slavomír Šimko, ktorý chatu ROH prevádzkoval dlhých 24 rokov. „Chodievali sem najmä Česi, ale aj Maďari, či Poliaci, no chatu si obľúbili aj mnohí Slováci. Mali sme výborné ceny,“ pokračuje Šimko. Ubytovňa v malebnom prostredí Kremnických vrchov bola aj miestom sústredení vrcholových športovcov. „17 sezón sem chodili vodáci. Napríklad bratia Hochschornerovci, olympijskí víťazi mali 14 rokov, keď tu boli prvý krát,“ prezrádza bývalý prevádzkár.

[size=16]Odpredaj za korunu?[/size]

Slavomír Šimko platil JMF mesačne približne 1000 Eur nájom. Jednotnému majetkovému fondu pribudlo na účte za tie roky takmer 300 000 Eur. Platiť musel počas celého roku, aj keď boli mesiace, keď ubytovňa zívala prázdnotou. „Niekoľko krát som písal a žiadal o odpredaj nehnuteľnosti, vždy som ale dostal zamietavú odpoveď,“ tvrdí Šimko, ktorý chcel následne po kúpe, získať peniaze z eurofondov na rozvoj majetku. O peniaze inak nemohol žiadať, keďže bol v nájomnom vzťahu. „Neviem, k čomu sa teda chce dospieť, či sa čaká na to aby to úplne spadlo a aby to následne niekto kúpil za korunu? Naozaj neviem,“ dodáva Šimko z horkosťou v hlase. Do opravy budovy majiteľ objektu, teda JMF, neinvestoval takmer nič. Všetky náklady boli na nájomcovi.

[size=16]Zlodeji nečakajú[/size]

Chata sa postupne stáva cieľom lúpežných výprav. Okolie chaty je postupne prekopávané. „Zmizli už takmer všetky medené drôty,“ odhaduje Šimko škody viditeľné na prvý pohľad. Stopy zlodejov sú ale zreteľné aj v elektrických rozvodoch a nestráženom objekte. „Bohužiaľ, zo strany majiteľa nedošlo k nejakej rozumnej náprave,“ dodáva Slavomír Šimko, ktorý ponúkol JMF, že objekt bude aspoň strážiť. Tiaž však neúspešne.

[size=16]JMF čaká[/size]

Samozrejme nás zaujímalo aké plány má JMF s chatou na Skalke. „Súčasný technický a prevádzkový stav hotela SKALKA v Kremnici bráni možnosti prenájmu tohto objektu,“ taká je oficiálna odpoveď majiteľa budovy, pričom odpovede neboli ani podpísané. Bez úspechu sme sa zaujímali aj o to prečo vlastník neodpredal ubytovňu, jej vtedajšiemu nájomcovi.

JMF bol založený ako záujmové združenie právnických osôb, ktorého hlavným cieľom je „realizovanie investičných zámerov v záujme udržania, zveľadenia a zabezpečenia konkurencieschop­nosti administratívnych budov a hotelov, starostlivosť o kultúrne pamiatky,“ uvádza sa na ich webovej stránke. Nás zaujímalo či je chata na Skalke výnimkou. „Zámerom Jednotného majetkového fondu zväzov odborových organizácií v Slovenskej republike ako vlastníka je aj naďalej tento, rovnako ako ostatný hnuteľný a nehnuteľný majetok udržiavať, zveľaďovať a používať , avšak dopad hospodárskej krízy núti aj našu spoločnosť finančné prostriedky na tento účel prehodnocovať,“ uvádza sa na záver v oficiálnom stanovisku združenia.

/mak/ video: rozhovor so Slavomírom Šimkom

Chata ROH na Skalke postupne chátra
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM