Barbara Dallosová Správy

Chceli zneužiť pomoc pre týrané ženy v Žiari, nemali šancu: Mesto má na špekulantov páky!

Presne pred šiestimi mesiacmi otvorilo týraným ženám dvere dvoch bytov na takzvanom Jadrane. Zabývať sa tu ale nechceli len ženy v núdzi.

Ilustračný obrázok k článku Chceli zneužiť pomoc pre týrané ženy v Žiari, nemali šancu: Mesto má na špekulantov páky!
Zdroj: Dnes24.sk

Zariadenie pre týrané ženy s názvom Dúha v Žiari slávnostne otvorili presne pred polrokom. Dva zariadené byty v objekte tzv. Jadranu majú byť útočiskom nielen pre ženy z mesta ale aj celého kraja.

Niekoľko prípadov zneužitia

Zariadenie tvoria dva kompletne zariadené byty na Ul. M. Chrásteka s celkovou kapacitou osem lôžok. Môžu ich využívať ženy buď osamelé alebo matky s deťmi, ktoré preukážu, že boli týrané.

Podľa slov vedúceho Kancelárie primátora mesta Martina Baláža sa našli i takí, ktorí si chceli z azylového zariadenia spraviť výhodnú možnosť bývania.

,,Už sa nám párkrát stalo, že túto službu chceli ľudia zneužiť. Tým, že máme dobre nastavenú internú smernicu a prípad žiadateľky vždy posudzujeme cez políciu, lekára aj úrad práce, tak sme na takéto pokusy o zneužitie prišli. Niekto sa chcel jednoducho dostať k dočasnému bývaniu," vysvetľuje Baláž.

Bývanie v bytoch síce nie je celkom bezplatné, avšak sumy sú skôr symbolické. Závisia aj od toho, či ide o ženy s trvalým pobytom v Žiari nad Hronom alebo o ženy z okolia. Viac o podmienkach a platbách za využitie zariadenia sme písali v článku: Mesto zaviedlo pravidlá a cenník pre ubytovanie týraných žien

Byty sú prázdne

Ako ďalej infromoval Baláž, doposiaľ ešte žiarske zariadenie nevyužil nikto.

,,V jednom prípade už boli vybavené všetky náležitosti a malo dôjsť k nástupu rodiny, ale nakoniec došlo k nejakým zmenám a rodina túto službu nevyužila. Takisto sme mali záujem z jedného združenia, ktoré pomáha týraným ženám, ponúkli sme im takúto možnosť, avšak ponuku nakoniec nevyužili, zrejme šli niekde inde," hovorí Baláž s tým, že niekoľko osôb sa už ale informovalo, či zariadenie funguje a či má voľné miesta.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM