Martin Károly Od Vás

Chceme transparentne mesto

Prinášame Vám názor PhDr. Mgr. Štefana Macejáka, PhD., kandidáta na primátora na aktuálnu tému: KORUPCIA.

Korupcia – to slovo tak nechválne známe, slovo, ktoré každého z nás straší, prenasleduje na každom kroku a snažíme sa mu vyhnúť. Teda aspoň oficiálne. Prečo oficiálne? Odpoveď nie je až taká zložitá. Veď skúsme sa kohokoľvek spýtať, či by niekedy vzal alebo dal úplatok. Myslím kohokoľvek, kto má nejakú tú funkciu na úrovni štátu alebo samosprávy. Aká myslíte, že tá odpoveď bude?

Ale aj napriek tomu tu korupcia stále je, takže asi niekto klame. Už ťažšie sa hľadá odpoveď nato, že kto je tým klamárom. Ako hlavný dôvod, prečo sa korupcii u nás tak darí, osobne vidím vysokú netransparentnosť. Veľká neprehľadnosť je nielen na úrovni štátu, ale aj samospráv. Veď ako inak by Žiar nad Hronom mohol skončiť na 77. mieste pri hodnotení transparentnosti, ktoré robila Transparency International Slovensko. Zlá vizitka pre mesto, ktoré tak veľmi potrebuje prilákať nových investorov, zvýšiť využívanie rôznych grantov, či zefektívniť obecné podnikanie a investície.

Keďže sám som zo Žiaru a zaujímam sa o to, čo sa deje s mojimi peniazmi v mestskej pokladnici, hľadám možnosti, ako celú samosprávu v Žiari zefektívniť a sprehľadniť tak, aby každý občan mohol nazrieť do riadenia nášho mesta, prípadne sa dokonca sám na ňom podieľal aj inak, ako len odovzdaním hlasu v komunálnych voľbách.

Nechcem len rozprávať do vetra, snažím sa hľadať riešenia a tieto potom aj presadzovať. Mojim prvoradým cieľom v tejto oblasti je úplná elektronizácia činností obce tak, aby nebol problém v priebehu pár minút prostredníctvom internetu nahliadnuť do tzv. „mestskej kuchyne“. Áno, bude to niečo stáť, veď každá zmena spočiatku niečo stojí, ale prínos v podobe nárastu dôveryhodnosti mesta v budúcnosti bude mať isto vyššiu cenu.

Opatrení, ktoré treba pripraviť a vykonať k tomu, aby sa Žiar v očiach verejnosti aj podnikateľov dostal na miesto, ktoré mu patrí, je viac, ale základom je spraviť prvé malé krôčky k zmene, ktorá je tak dôležitá. My to spolu dokážeme…

www.stefanmacejak.sk

[color=#ff0000]­Súvisiaci článok Žiar skončil na 77. mieste http://www.ziar24.sk/news.php?…

Upozornenie: POLITICKÁ INZERCIA

Macejak plagat
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM