Martin Károly Rôzne

Chcú osloviť viac prvodarcov krvi

Žiar nad Hronom - Všeobecná nemocnica v Žiari nad Hronom od februára tohto roku vykonáva vlastné odbery krvi na hematologicko-transfúznom oddelení. Žiarčania tak môžu darovať krv práve Žiarčanom. O najvzácnejšiu tekutinu môžete podeliť už v utorok 22

Znamená to, že budeme pravidelne každý utorok robiť odbery krvi. Čas odberu je od 6-tej hodiny ráno do pol desiatej dopoludnia. Pre vlastné odbery sme sa rozhodli najmä z dôvodu vytvorenia vlastnej zásoby krvi pre potreby obyvateľov Žiaru a blízkeho okolia, ktorí sú hospitalizovaní v našej nemocnici," uviedol pre Žiar.sk Mgr. Peter Gnida, projektový manažér HTO.

Krv môže darovať každý zdravý človek vo veku od 18 rokov do 60 rokov, ktorý neprekonal infekčné ochorenie.„Krv potrebujeme stále, pretože je veľa súrnych prípadov, ktoré si vyžadujú podanie transfúzneho lieku – krvi, a keď jej máme nedostatok musíme ju hľadať v iných zdravotníckych zariadeniach. Trvanlivosť krvi po spracovaní je maximálne 35 dní, preto vítame všetkých, ktorí sú ochotní darovať svoju krv a pomôcť tak iným.“ dodal Mgr. Gnida.

Nemocnica pod vedením Ing. Rastislava Kubáňa chce k odberom získať čo najväčší počet prvodarcov, ktorých je stále málo. „Vaše rozhodnutie darovať krv môže rozhodnúť o osude iného človeka a zachrániť mu život. Sme tu pre vás, aby sme váš šľachetný čin pomohli uskutočniť. Ak patríte medzi tých, ktorí krv ešte nedarovali a chcete tak urobiť, odporúčame deň pred odberom nejesť ťažké a mastné jedlá a ráno prísť k odberu nalačno. U nás dostanete ľahkú stravu, potrebné množstvo nápoja a urobíme vám vyšetrenia krvi, ktoré vykonáva MUDr. Helena Genserková. Prvotným odberom získate vlastnú preventívnu prehliadku zadarmo,“ vysvetlil pre Žiar.sk Mgr. Peter Gnida.

Muži môžu krv darovať každé tri mesiace, ženy môžu ďalší odber realizovať po štyroch mesiacoch.V ži­arskej nemocnici dostanete balíček s vitamínmi a poukážku na stravu ako malé poďakovanie.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM