Barbara Dallosová Správy

Choroba úraduje: Jedna žiarska škola vyhlásila chrípkové, ako to vyzerá inde?

Epidemiológovia hovoria o rastúcej chorobnosti v kraji. Na jednej zo žiarskych základiek už z tohto dôvodu zavreli triedy...

Ilustračný obrázok k článku Choroba úraduje: Jedna žiarska škola vyhlásila chrípkové, ako to vyzerá inde?
Zdroj: TASR

Ako informovala Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR), v medzitýždňovom porovnaní stúpol podľa epidemiológov Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici počet chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO) o 16 percent a počet chorých na chrípku a jej podobných ochorení (CHPO) o 28 percent.

Najviac chorých na ARO podľa TASR v našom kraji v absolútnych číslach hlásia okresy Zvolen (1184), Banská Bystrica (1169), Lučenec (865), Brezno (797) a Žarnovica s 514 chorými. Najviac chorých na chrípku je v okresoch Banská Bystrica, Zvolen a Lučenec.

Deti dostanú vysvedčenie neskôr

Stúpajúca chorobnosť neraz zatvára aj školy či predškolské zariadenia. Zisťovali sme, aká je situácia v základných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Žiar nad Hronom. Základná škola na Ul. Dr. Janského (jednotka) už chrípkové prázdniny vyhlásila. Ako potvrdil riaditeľ školy Marek Baláž, tie potrvajú od utorka (30.2.) do konca pracovného týždňa.

,,V piatok sme mali chorobnosť 20 percent, tak sme čakali, ako sa to pohne cez víkend. V pondelok to už bolo 24,5 percent, tak sme sa rozhodli, že tento týždeň už učiť nebudeme. Tým pádom sa nám posúva aj odovzdávanie vysvedčení a vyhodnotenie prvého polroka, presúvame to na pondelok (5.2.) po skončení chrípkových prázdnin," vysvetlil Baláž.

Na ostatných školách sa učí

Podľa riaditeľky II. ZŠ na Ul. M. R. Štefánika (dvojka) v súčasnosti škola zvýšený počet chorých detí neeviduje a vyučovanie prebieha normálne.

Učí sa zatiaľ aj na štvorke (ZŠ na Ul. Jilemnického). ,,Zatiaľ nemáme chorobnosť nad 20 percent, takže pokračujeme v normálnom režime. Uvidíme, čo prinesú najbližšie dni," uviedla pre Žiar24 riaditeľka štvorky Drahomíra Hanzíková.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM