Monika Obrtalová Rôzne

Chrípka si vyžiadala jednu obeť

V Banskobystrickom kraji je v 11. kalendárnom týždni v porovnaní s uplynulým výskyt akútnych respiračných ochorení na približne rovnakej úrovni, výskyt chrípky a jej podobných ochorení klesol o štvrtinu. Epidemiológovia banskobystrického RÚVZ však za

„Muž trpel vysokým krvným tlakom a ako rizikový pacient sa nedal zaočkovať,“ informovala hovorkyňa RÚVZ Mária Tolnayová. Odobrali mu materiál na virologické vyšetrenie, laboratórne výsledky, a teda o aký typ chrípky v tomto prípade išlo, ešte nie sú dispozícii. Druhý prípad SARI hlásil okres Zvolen. Pacientka vo veku 28 rokov je hospitalizovaná, výsledky vzoriek materiálu, odobratých na virologické vyšetrenie, tiež ešte nie sú známe.

V kraji je v absolútnych číslach chorých na ARO 7172 ľudí, čo predstavuje chorobnosť 2122 prípadov na 100 tisíc obyvateľov. Na CHPO ochorelo 1031 ľudí, čo je chorobnosť 305 na 100 tisíc obyvateľov. „V medziročnom porovnaní však Banskobystrický kraj vysoko prekračuje vlaňajší výskyt týchto ochorení. V prípade ARO o vyše 40 percent a v prípade CHPO až o takmer 79 percent,“ dodala hovorkyňa. Najvyšší počet chorých je v okresoch Banská Bystrica, Veľký Krtíš, Lučenec, ale aj Žiar nad Hronom a Zvolen. Na rozdiel od uplynulého týždňa kleslo o polovicu percento komplikácií, a to na 2,7 percenta. Zápalové ochorenia horných dýchacích ciest ako aj chrípky sa skomplikovali zápalmi dutín, zápalmi stredného ucha a zápalmi pľúc.

Z hľadiska veku je najvyššia chorobnosť na ARO u detí do piatich rokov – až 6156 prípadov na 100 tisíc detí. V prípade CHPO ide o 965 detí na 100 tisíc detí tejto vekovej skupiny. Vysokú chorobnosť majú aj žiaci základných škôl – na ARO ochorelo 4929 a na CHPO 899 žiakov na 100 tisíc ľudí tejto vekovej skupiny. Vysoká chorobnosť je aj u ľudí v produktívnom veku. Na pomerne nízkej úrovni sa v 11. kalendárnom týždni udržala chorobnosť u 15 až 19-ročných a u seniorov. Vyučovanie bolo kvôli vysokej chorobnosti prerušené v spojenej základnej a materskej škole v Žiari nad Hronom.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM