Barbara Dallosová Správy

Chrípka trápi školy aj nemocnice: Čo všetko je v okrese zatvorené pre chorobu?

Podľa hygienikov je už súčasná situácia chrípkovou epidémiou. Choroba sa dotkla aj škôl či nemocníc.

Ilustračný obrázok k článku Chrípka trápi školy aj nemocnice: Čo všetko je v okrese zatvorené pre chorobu?
Zdroj: TASR

Ako informovala hovorkyňa RÚVZ v Banskej Bystrici, trend zvyšovania chorobnosti na akútne respiračné ochorenia (ARO) a chrípku a jej podobné ochorenia (CHPO) v Banskobystrickom kraji pokračuje aj v 7. kalendárnom týždni tohto roku.

Hygienici hovoria o epidémii

Podľa Úradu verejného zdravotníctva SR je už aj na Slovensku chrípková epidémia. Najbližšie týždne podľa hygienikov ukážu, či chorobnosť vrcholí, alebo bude ešte narastať.

V porovnaní so 6. kalendárnym týždňom stúpol výskyt ARO takmer o 5 percent a výskyt CHPO mierne klesol. Ešte nepriaznivejšie to vyzerá v medziročnom porovnaní. Výskyt ARO je vyšší o 27 percent a chrípky a jej podobných ochorení až takmer o 74 percent. Z 13 okresov Banskobystrického kraja sú lokálne epidémie v desiatich.

Zatvorené nielen školy

Respiračné ochorenia či ťažšie prípady, ktoré prešli do chrípky a jej podobným ochoreniam vo veľkom zatvárajú v Banskobystrickom kraji aj školy. Zatvorených je 7 materských a 8 základných a 3 stredné školy, ako aj 5 zdravotníckych zariadení.

Ako uvádzajú hygienici, výchovno- vzdelávací proces bol v okrese Žiar nad Hronom prerušený na ZŠ Jilemnického v Žiari nad Hronom od (14.02. – 16.02.2018), v MŠ Kremnica Dolná od (16.02.2018 do 20.02.2018) a na Súkromnom gymnáziu v Kremnici (16.02.2018).

Zo zdravotníckych zariadení v okrese je v kvôli zvýšenému výskytu respiračných ochorení odporučený zákaz návštev v nemocnici v Žiari nad Hronom (od 13.2. do odvolania) a takisto v Psychiatrickej nemocnici Prof. Matulaya v Kremnici (od 14.02. do odvolania).

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM