Marcel Páleš Správy

Chrípková situácia v kraji: Počet chorých klesol... oproti vlaňajšku je ich však o 64 % viac

Hlásenia lekárov nás potešili. Do nového roku 2014 sme totiž vstúpili o čosi zdravší. Výskyt akútnych respiračných ochorení, tiež však chrípky bol pomerne nízky. Očakáva sa ale vyššia chorobnosť.

Ilustračný obrázok k článku Chrípková situácia v kraji: Počet chorých klesol... oproti vlaňajšku je ich však o 64 % viac
Zdroj: TASR

Na základe analýzy hlásení niektorých lekárov pre deti a dorast a lekárov pre dospelých z Banskobystrického kraja o stave ochorení informovali epidemiológovia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica. V medzitýždňovom porovnaní sa respiračné ochorenia (ARO) udržujú približne na rovnakej úrovni, výskyt chrípky (CHPO) je nižší o 14 percent.

Pozor na náchylnosť najmenších!

Oproti rovnakému obdobiu vlaňajška je o 11 percent menej chorých na rôzne respiračné ochorenia, výskyt chrípky je však vyšší až o 64 percent. „RÚVZ v rámci celého Banskobystrického kraja aktuálne eviduje na prelome rokov v absolútnych číslach 2091 prípadov akútnych respiračných ochorení a 172 prípadov chorých na chrípku,“ uviedla Mária Tolnayová z Refionálneho úradu verejného zdravotníctva.

Chorobnosť v prípade bežných zimných ochorení horných ciest dýchacích tak aktuálne predstavuje 675 prípadov na 100 tisíc obyvateľov kraja, chorobnosť na chrípku na 100 tisíc obyvateľov je 56 na 100 tisíc obyvateľov. Ochorenia na ARO však v tomto týždni najviac postihujú v absolútnych číslach vekovú skupinu detí od 0 do 5 rokov (729), adolescentov (519) a seniorov (346).

Najnižší počet chorých je na rozdiel od uplynulých týždňov medzi obyvateľmi v produktívnom veku, teda od 20 do 59 rokov a žiakmi základných škôl. Choroby respiračného systému, čo sa týka počtu chorých, takmer zhodne postihli okresy Lučenec, Žarnovica, Revúca a Žiar nad Hronom (približne po 280 chorých). Chorobnosť na chrípku je najvyššia v okrese Lučenec, Banská Štiavnica, Rimavská Sobota a Žiar nad Hronom.

Vetranie ako predchádzanie ochoreniam

Najčastejšie sa zápalové ochorenia horných ciest dýchacích ako aj chrípky skomplikovali zápalmi dutín (12 prípadov), v 10 prípadoch zápalom pľúc a v 8 prípadoch zápalmi stredného ucha. „Epidemiológovia však očakávajú, že s nástupom detí z prázdnin do škôl a pracujúcich občanov z dovoleniek na svoje pracoviská bude chorobnosť v kraji stúpať,“ zdôraznila Tolnayová. Aby sme mali bezproblémový vstup do roku 2014, je tu niekoľko rád odborníkov.

Z hľadiska ochrany pred infekciami šíriacimi sa vzdušnou cestou má veľký význam častá a účinná výmena vzduchu vetraním a to rovnako doma, ako v škole. „Významný v ochrane dýchacích ciest proti oxidantom a radikálom v znečistenom ovzduší má v týchto dňoch zvýšený príjem rýb, ako aj ovocia a zeleniny, ktoré sú významným zdrojom antioxidantov. Vo všeobecnosti sa pravidelný výživový režim a rovnomerné rozloženie jedál počas dňa považuje za optimálny stav pre správnu fyziologickú rovnováhu, ako aj psychickú výkonnosť,“ dodala Tolnayová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM