Barbara Dallosová Rôzne Správy

Chystá sa veľká akcia na Kortíne: Policajti pôjdu od chatrče k chatrči....

Mestská polícia chystá odchytovú akciu v nechválne známej žiarskej lokalite. V strehu sú už aj pracovníci útulku.

Ilustračný obrázok k článku Chystá sa veľká akcia na Kortíne: Policajti pôjdu od chatrče k chatrči....
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Mestská polícia chystá v najbližších dňoch veľký odchyt. Robí tak vždy raz za štvrť roka a mnoho psov končí v kotercoch žiarskeho útulku.

Stavy v lokalite kolíšu

,,Je to veľká akcia za účasti Mestskej polície v súčinnosti so zamestnancami útulku, pracovníkmi Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy a ak je to v danej chvíli možné, tak aj veterinárneho lekára. Každá z inštitúcií si to rieši vo svojej línii, my, ako Mestská polícia, zabezpečujeme samotný odchyt bezprízorných psov," vysvetľuje náčelník Mestskej polície v Žiari nad Hronom Róbert Šiška.

Ako pokračoval náčelník mestských, súčasťou kontroly je aj presné zistenie skutkového stavu. ,,To znamená, chodíme naozaj od chatky k chatke s tým, koľko majú kde psov a či sú prihlásení v evidencii. Ak nie sú, musíme vyvíjať náležitý tlak, aby tých psíkov prihlásili. Tie stavy nám ale v tejto lokalite veľmi kolíšu. Dnes sa spraví kontrola a zajtra to už nemusí byť pravda," približuje Šiška.

Policajti sú na odchyt školení

Policajti, ktorí tento úkon vykonávajú, musia byť certifikovaní a mať potrebné očkovania. Príslušné školenie vykonáva na Slovensku len jediná inštitúcia – Inštitút vzdelávania veterinárnych lekárov v Košiciach. Žiarsky zbor má podľa Šišku vyše desiatku takto školených policajtov.

,,Vždy je to zabezpečené tak, aby aspoň jeden z dvojice policajtov v hliadke mal tento certifikát. Sú oprávnení na odchyt na určitej odbornej úrovni, aby sa nestalo, že sa psík pri odchyte zraní, alebo nedajbože usmrtí," dodáva náčelník.

Útulok vyzýva na záchranu šteniatok

Nemálo psov odchytených v lokalite Kortína končí v žiarskom útulku, ktorý prevádzkuje Občianske združenie (OZ) Strážni anjeli. Ako zdôrazňujú pracovníci útulku, pre šteniatka môže byť pobyt v útulku životu nebezpečný. Prípad úmrtia na parvovírus tu zaznamenali aj nedávno.

Útulok sa na dôsledky odchytu pripravuje a vyzýva Žiarčanov, aby poskytli šteniatkam aspoň dočasnú opateru.

,,Keďže sme sa dozvedeli, že sa tam pohybuje aj niekoľko šteniatok, budeme pre ne urgentne potrebovať dočasné opatery. Vzhľadom na to, že nám v útulku len nedávno zomrelo šteniatko na parvo a ďalšie o život bojovalo, nemôžme prijať ani jedno, pretože akonáhle vstúpi do útulku, hrozí mu nákaza," píšu pracovníci útulku na sociálnej sieti s tým, aby ich každý, kto môže podať pomocnú ruku, kontaktoval.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM