Martin Károly Rôzne

Chytil 40 kilového sumca

Banskoštiavničan Miro MARUNIAK sa rybačke venuje už dlho. Trofej z 180 centimetrového sumca, ktorého ulovil v Kolárove, v "Raji" rybárov, má v jeho zbierke dominantné postavenie.

Kolárovo je známe prostredie, ktoré niektorí rybári nazývajú aj „Raj“. Rieka Váh, posilnená na tomto úseku už aj prítokmi Nitry nad priam mysticky malebnou Komočou, a nižšie prítokom Malého Dunaja, má majestátny pohyb v jej veľmi členitom koryte. Sú tu hĺbky do 10 metrov. Vo vodných  jamách tu žijú a lovia obrovia našich vôd – sumce.

Dlhé roky toto miesto navštevuje aj Miro MARUNIAK z Banskej Štiavnice. Podarilo sa mu tu už zdolať pár pekných kúskov nielen sumcov. „Od skorého rána som sa na svojom člne plavil proti prúdu s prívlačou od Kolárovského mosta. O jedenástej som zrazu zacítil mocný záber. Celý čln aj so mnou akoby zelektrizoval. Zasekol som…“ Miro so sumcom bojoval na úseku dvoch kilometrov. Po pol hodine boja sa mu podarilo dostať ho pod čln. „V rukách kolmo zdvihnutý prút som mal ohnutý špičkou až pod čln. Keď som uvidel jeho mohutnú papuľu, vedel som, že to najväčší sumec, akého sa mi zatiaľ podarilo uloviť…“ Statná ryba nakoniec skončila na dne člna. Pri Kolárovskom moste sa zbehli kolegovia rybári i zvedavci. Sumec meral 180 centimetrov a vážil nad 40 kilogramov. Miro si ho odviezol domov do Banskej Štiavnice. „Ešte deň žil vo vani. Potom sme ho vypitvali, stiahli z kože a naporcovali..“ Miro inak loví spôsobom chyť a pusť, z tohto svoj úlovku si hlavu sumca nechal vypreparovať, aby mu pripomínala ten skvelý deň.

Anton Andrej Pižurný

Sumec
2
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM