Webnoviny - Rôzne

Cirkev konečne prehovorila: Pre toto nám zmizli ovečky...

Katolíckej cirkvi aj napriek masívnej reklame pred sčítaním obyvateľstva výrazne ubudli ovečky. To by vyvolalo nespokojnosť azda v každej organizácii. Nečudo, že sa urýchlene stretli biskupi a tí prišli s naozaj zaujímavými vysvetleniami!

Úbytok katolíkov vidia slovenskí biskupi ako výzvu priblížiť ľuďom obsah viery. Za zužovanie košiara podľa nich môže kultúrny posun, rýchly rozvoj spoločnosti, ale vraj aj materiálny blahobyt!

[blockquote]S tým však bežní Slováci nesúhlasia. „Neviem, kde u nás vidia blahobyt. Asi by si mali prejsť po krajine. Nenaras[color=#0099ff]­[/color]tá blahobyt, ale chudoba,“ odkazuje vysokým predstaviteľom cirkvi Zvolenčanka Andrea (42). A hlavou krútia aj experti.[/bloc­kquote] Cirkevné sci-fi „Blahobyt určite nešiel hore. Základné socio-ekonomické ukazovatele, ako je nezamestnanosť, rast platov či kúpyschopnosť, skôr hovoria opak,“ konštatuje pre www.zvolen24.sk sociologička Jarmila Androvičová. Odborníčka zároveň upozorňuje, že na Slovensku vládne u väčšiny populácie podpriemerná životná úroveň a prehlbujú sa i sociálne rozdiely. Biskupi však realitu čítajú inak a ľuďom odkazujú, že dobre nevedia, o čom je viera.

[blockquote]„Šta­tistický úbytok veriacich nám ukazuje, že to môže byť aj preto, lebo ľudia málo poznajú obsah viery. A preto je to pre nás veľká výzva priblížiť pravdy o Bohu. Sme presvedčení, že to môže byť najlepším postojom cirkvi v tejto situácii,“ povedal po plenárnom zasadnutí Konferencie biskupov Slovenska jej šéf Stanislav Zvolenský.[/bloc­kquote] Zásahy do sexu To však možno nebude stačiť. Problém je podľa analytikov hlbší a navyše ľudia niektoré kroky cirkvi sledujú s nesúhlasom. **"Časť Slovákov reaguje negatívne napríklad na snahy zasahovať do chodu štátu spôsobom, akým sa to stalo v prípade zavádzania koncepcie sexuálnej výchovy počas prvej Ficovej vlády. Koncepcia bola hotová, súhlasila s ňou i odborná verejnosť , ale jeden obed premiéra s biskupmi všetko zmenil,“ **upozorňuje J. Androvičová.

[color=#0099ff]­Biskupi by podľa odborníkov zároveň nemali iba vysvetľovať Boha, ale ho aj „poľudštiť“ a priblížiť ho k potrebám súčasnosti. „V roku 2010 boli v Poľsku schválené 35% kvóty pre zastúpenie žien v parlamente. Aj katolícka krajina sa mení a vyvíja a ak sa cirkev nebude vyvíjať spolu s ňou, tak sa spoločnosť bude vyvíjať bez nej a v ďalších sčítaniach budeme pozorovať narastajúce úbytky ľudí hlásiacich sa k cirkvi,“ dodala sociologička.[/co­lor]

zvolen24.sk/Marcel Mojžiš

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM