Barbara Dallosová Rôzne

Čo prezradila kronika: Vychýrené žiarske gazdinky vraj robili svoje hurky za pomoci kúziel!

Jarmočná tradícia k nášmu mestu nedmysliteľne patrí. Žiarsky jarmok aj dnes patrí k obľúbeným aj v ďalekom okolí, to je však nič oproti niekdajším svätokrížskym jarmokom. Prečítajte si, čo všetko dokázali žiarski obchodníci predať, a aké kúzlo sa skrývalo za slávnymi svätokrížskymi hurkami...

Ilustračný obrázok k článku Čo prezradila kronika: Vychýrené žiarske gazdinky vraj robili svoje hurky za pomoci kúziel!
Foto: Martin Károly

Zatiaľ čo dnes sme zvyknutí užiť si jarmočnej atmosféry v starej časti mesta raz ročne, v minulosti sa u nás jarmočilo aj niekoľko krát týždenne. Najznámejšie v celom hornom Uhorsku boli najmä dobytčie (utorkové) a výkladné (stredajšie) jarmoky. Podľa kroniky obec Svätý Kríž nad Hronom získala právo na dobytčie jarmoky už v roku 1690.

Svätokrížski gazdovia vedeli ako na to

Najvýznamnešie jarmoky roku 1947 kronika uvádza takto: Trojkráľsky, Hromničný, Jozefský, Ďúrsky, Jánsky, Mariansky, Michalský a Alžbetisnký. A ani pri takom množstve jarmokov naši obchodníci nikdy neodchádzali bez zárobku. Kronika charakterizuje našich predchodcov takto: Všetci gazdovia svätokrížski mali obchod v krvi.

Čižmy, perníkové srdce, ale aj začarovaná hurka!

Z jarmokov si ale kupci neodnášali len kravy a voly.Naši šikovní obchodníci popredali aj čižmy, širáky, nohavice, hospodárske náradie, mládencom perníkové srdce pre milú, ale najmä – hurky! Nie bezdôvodne našim predkom prischlo označenie ,,hurkári“.

Svätokrížske pečenkárky v širokom okolí nemali konkurencie. Niet divu, že okolo takých dobrôt vznikli aj legendy. Jedna z povedačiek zapísaná v kronike hovorí:Istá pečenkárka a hurkárka si magickým spôsobom pomáhala, aby čo najviac utŕžila za svoj tovar. Pri výrobe huriek pokropila ryžu na koryte zázračným elixírom a opakovala formulku – Koľko kropcov, toľko kupcov!

Čítajte aj: Čo prezradila kronika: Uhádli by ste, prečo sa Žiar volá práve Žiar?

Zdroj: Kronika mesta Žiar nad Hronom, Global24

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM