Martin Károly Šport

CYKLISTIKA: Foltán zahviezdil v Rakúsku!

Žiarsky cyklista , Adrián Foltán v drese výberu Slovenskej republiky vystúpil v tretej etape najprestýžňejších európskych pretekov kadetov Internationale ASKO Radjugendtour 2013 na pódiové tretie miesto. Konkurencia bola obrovská.

Ilustračný obrázok k článku CYKLISTIKA: Foltán zahviezdil v Rakúsku!
Zdroj: Dnes24.sk

V dňoch 11.8.2013 až 16.8.2013 sa v rakúskom Bad Tatzmannsdorf uskutočnil už 28. ročník Medzinárodných cyklistických pretekov Internationale ASKO Radjugendtour považovaných za neoficiálne Majstrovstvá Európy kadetov.

Obrovská konkurtencia

Na podujatí určenom pre pretekárov do 16 rokov sa predstavilo 22 družstiev zo 16 krajín spolu 132 cyklistov a na cyklistické nádeje čakalo náročných 299 km rozdelených systémom prológu a štyroch etáp. Vo výbere Slovenska pod vedením trénerov Hnátha a Sitoru sa predstavila aj šestica Slovákov, v ktorej mala žiarska cyklistika až trojnásobné zastúpenie v podobe Adriána Foltána, Henricha Hascha a Kristiána Zimányho.

Víťazom úvodného prologu na 2,8km v Steibergu sa časom 0:03:42,55 stal dánsky cyklista Frederik Madsen, ktorý sa tým obliekol do ružového dresu lídra pretekov. Najúspešnejší zo Slovákov Adrián Foltán obsadil časom 0:03:57,34 – 50. miesto, Kristián Zimány 100 a Henrich Hasch 105 miesto.

Prvá etapa so štartom a cieľom v meste Lockenhaus merala 69,1km a jej víťazom sa stal po vydarenom úniku štvorčlennej skupiny holandský cyklista Pascal Eenkhoorn, ktorý vyzliekol dánskeho pretekára Madsena z ružového trička. Adrián Foltán potvrdil v záverečnom špurte hlavného pola svoje kvality a obsadil pekné 11.miesto, Henrich Hasch 22 a Kristián Zimány 101.miesto.

Najdlhšia druhá etapa podujatia vo Schwarzau merajúca 78km mala podobný scenár ako prvá. Nespočetné množstvo pokusov o únik, doslovná naháňačka, z ktorej víťazne vyšiel v hromadnom špurte peletónu estónsky cyklista Patrick Karl Lauk. Náš najlepší špurtér Adrián Foltán obsadil po bezchybnom výkone povzbudzujúce 6. miesto, Henrich Hasch 25 a Kristián Zimány 85 miesto.

Umiestnenie v tretej etape

Predposledná tretia etapa v meste Ternitz merajúca 70 km bola po dni oddychu. Ten pravdepodobne prospel Foltánovi, keď konečne ukázal svoje šprintérske prednosti a v záverečnom špurte hlavného peletónu obsadil pódiové tretie miesto.

Víťazom etapy sa stal vedúci pretekár bodovacej súťaže estónsky cyklista Patrick Karl Lauk. V tejto etape sa ukázala kompaktnosť celého slovenského tímu, ktorý už na štart nastupoval s cieľom vyhrať etapu. Aj keď sa to chlapcom nepodarilo, urobili preto na trati maximum a bola radosť sa na nich pozerať.

Posledná štvrtá etapa „kráľovská“ v Bad Tatzmannsdorf merajúca 77 km patrila v 28.ročníku Radjugentour k najťažším a dokonale roztrhala peletón. Do cieľa nakoniec prišla s náskokom necelých troch minút vedúca 40 členná skupina v ktorej malo Slovensko zastúpenie v Jurajovi Michaličkovi a famózne jazdiacom Henrichovi Haschovi, ktorí obsadili 23 a 25 miesto.

Celkové umiestnenia

Víťazom záverečnej etapy sa stal opäť estónsky cyklista, tentokrát Enn Kristo Vaga. Holanďan Pascal Eenkhoorn prišiel do cieľa vo vedúcej skupine, ustrážil si ružový dres a stal sa celkovým víťazom 28.ročníka ASKO Radjugendtour 2013. Slovenský cyklisti obsadili konečné Juraj Michalička 32. miesto ( CyS Žilina ), Henrich Hasch 39.miesto ( MŠK Žiar nad Hronom ) obaja so stratou na víťaza 1:41min. Kristián Zimány 54. miesto (+ 4:44 MŠK Žiar nad Hronom ) Adrián Foltán 57. miesto (+7:00 MŠK Žiar nad Hronom ) Pavol Kvietok 95. miesto (+ 28:43 ŽP Šport Podbrezová ) a Alex Zeman 102. miesto (+ 37:59 ŠKC Dubnica ) V družstvách Slovensko skončilo na 10. mieste. Adrián Foltán obsadil v bodovacej súťaži pekné ôsme miesto a v šprintérskej desiate.

V prípade Foltána a Hascha sa o to viac cenia ich výkony, nakoľko obaja štartujú v tejto kategórii prvým rokom a ich vek im umožňuje aj na budúci rok štartovať na tomto podujatí. Za predvedené výkony na 28.ročníku Radjugendtour si perspektívne družstvo Slovenska vyslúžilo uznanie od súperov, trénerov ako aj organizátora. Nás len teší, že žiarska cyklistika mala na tom svoj podiel. Za vzornú reprezentáciu Slovenskej republiky na tomto najprestýžňejšom európskom podujatí kadetov patrí chlapcom poďakovanie.

Františej Sitora

Žiarski cyklisti na neoficiálnych majstrovstvách eu kadetov
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM