Martin Károly Iné športy

Cyklistika: Zverko maródi, zahviezdili Foltán s Bellanom!

Ziskom dvoch zlatých a jednej bronzovej medaily skončili v sobotu 8. septembra preteky Majstrovstiev Slovenska v časovke do vrchu pre žiarskych cyklistov. Postarali sa o to starší žiak Adrián Foltán s kadetom Jurajom Bellanom, ktorí si pripísali na s

Bronzová priečka patrila kadetovi Kristiánovi Zimánymu.

Poslednou majstrovskou disciplínou v rámci dlhodobej súťaže Slovenského pohára mládeže v cestnej cyklistike bola časovka do vrchu. Patronát nad šampionátom prevzalo mesto Spišská Nová Ves a tunajší Cykloklub pri príležitosti „Dni cyklistiky na Spiši 2012“. [color=#cc0000]­[size=14] Časovka preverila talenty[/size][/co­lor] Štart majstrovskej časovky bol z obce Novoveská Huta (560m.n.m) s cieľom na vrchole horského prechodu Grajnár (1023 m.n.m.) v celkovej dĺžke 11,2 km. Nesmierne náročná horská časovka dokonale preverila vrchárske schopnosti jednotlivých pretekárov, hlavne v záverečných kilometroch stúpania. Juniori sa ako prví vydali na trať a víťazom tejto kategórie sa stal časom 00:23:58 úradujúci Majster Slovenska Mário Daško z TJ Slávia ŠG Trenčín. Talentovaný žiarsky cyklista David Zverko po zdravotných problémoch na trati obsadil časom 00:26:21 šieste miesto.

[blockquote]V ka­tegórii kadetov bol jasným favoritom vedúci pretekár priebežného hodnotenia Slovenského pohára žiarsky cyklista Juraj Bellan. Ten potvrdil svoje vrchárske kvality a časom 00:26:48 zvíťazil a získal v tejto sezóne už svoj druhý titul Majstra republiky.[/bloc­kquote]

Vynikajúci výkon na trati podal stále sa zlepšujúci kadet Kristián Zimány, ktorý obsadil časom 00:26:56 tretie miesto a získal bronz. Nicolas Jelža časom 00:27:13 skončil na piatom mieste a Matej Truban po nevýraznom výkone obsadil časom 00:29:54 trináste miesto.

[size=14][color=#cc0000]­Zahviezdil Foltán[/color][/si­ze] Kategórie mladších a starších žiakov absolvovali skrátenú časovku na 4,6 km so štartom v obci Hnilčík (765m.n.m.) a cieľom na Grajnári (1023m.n.m.). V kategórii starších žiakov sa prekvapenie nekonalo.

[blockquote]Vedúci pretekár Slovenského pohára Žiarčan Adrián Foltán po výbornom výkone na trati si časom 00:10:50 odniesol prvenstvo a pripísal si na svoje konto už druhý tohtoročný titul Majstra Slovenska.[/bloc­kquote]

So značným bodovým náskokom si už pred posledným pretekom Slovenského pohára zabezpečil suverénne víťazstvo v tejto súťaži. Príjemným prekvapením šampionátu bol výkon talentovaného staršieho žiaka Henricha Hascha, ktorý časom 00:11:19 obsadil pekné piate miesto.

Ostatní starší žiaci MŠK Matej Foltán a Ján Gajdošík obsadili 15 a 16 miesto. Majstrom Slovenska v časovke do vrchu v kategórii mladších žiakov sa stal Štefan Michalička z CyS Žilina. Žiarske nádeje obsadili Matúš Černek ôsme, Adam Foltán štrnáste a Tomáš Kamenský šestnáste miesto.

V nedeľu 9. septembra boli na programe „Dni cyklistiky na Spiši “ už 57. ročník kritéria o „Štít mesta Spišská Nová Ves“. Tradične sa pretekalo na Radničnom námestí, okruhu dlhom 1600 metrov. Kategória mladších žiakov absolvovala pretek na tri okruhy hladkej jazdy a prvenstvo si v tejto kategórii odniesol suverénny Štefan Michalička z CyS Žilina.

Mladší žiaci MŠK obsadili Matúš Černek nepopulárne štvrté miesto, Adam Foltán deviate a Tomáš Kamenský štrnáste miesto. Príjemný pohľad bol na pretek starších žiakov, ktorí absolvovali deväť okruhov bodovacej jazdy. Po prvej bodovacej jazde v treťom okruhu sa z peletónu odpútal Žiarčan Henrich Hasch, ktorý svoj sólový únik dotiahol do víťazného konca. Aj druhé miesto v tejto kategórii patrilo Žiarčanom zásluhou s prehľadom jazdiaceho Adriána Foltána.

Matej Foltán bol klasifikovaný na siedmom a Ján Gajdošík na dvanástom mieste. Kadeti absolvovali pretek na 15 kôl bodovacej jazdy.

[blockquote]Víťazom tejto kategórie sa stal Denis Baška z CK EPIC Dohňany, druhá a tretia priečka patrila cyklistom MŠK Žiar nad Hronom Kristiánovi Zimánymu a Jurajovi Bellanovi. Matej Truban obsadil deviate miesto a Nicolas Jelža po kolízii na trati z preteku odstúpil. Náš jediný zástupca v kategórii juniorov David Zverko sa pre pretrvávajúce zdravotné problémy na štart kritéria nenastúpil.[/bloc­kquote]

František Sitora

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM