Martin Károly Kultúra

Cyril Axelrod: Boh ma obdaroval hluchotou a slepotou

Cyril Axelrod, kňaz z Anglicka, ktorý nevidí ani nepočuje ohúril všetkých svojou energiou a optimizmom. Pozrite si video z jeho návštevy Kremnice počas najväčších kresťanských sviatkov.

Cyril Axelrod sa narodil v židovskej rodine v Juhoafrickej republike a od narodenia bol nepočujúci. Vo svojej knihe sa priznáva k mladíckej túžbe stať sa rabínom. Práve tá mu pomohla nechať sa viesť volaním Boha Izraela vo svojom srdci ďalej, smerom ku kresťanstvu. „Stále som túžil darovať svoj život v službe Božej lásky voči nepočujúcim,“ píše v knihe.

Keď opisuje rozhodnutie pre štúdium katolíckej teológie priznáva, že na začiatku aj jeho milovaná matka, dobrá Židovka, ho odmietla. Naučil sa prijať, čo znamená opustiť všetko pre Evanjelium. Po niekoľkých rokoch kňazskej služby začal strácať zrak. Kým úplne oslepol, naučil sa niekoľko cudzích jazykov. V súčasnosti pôsobí v Británii.

[blockquote]„ V mojom živote sa Boh nepomýlil nikdy. Bol to Boh, kto mi dal dva veľké dary. Hluchotu a slepotu.“ vysvetlil nevidiaci a nepočujúci redemptorista. [/blockquote]

[color=#cc0000]­[size=14]POZRI­TE SI VIDEO[/size][/co­lor]

Ľudí, za ktorých sa modlí a ktorým odovzdáva posolstvo Evanjelia, vôbec nevidí, ani nepočuje, no na pozvanie za nimi cestuje aj do vzdialených krajín. Páter Cyril Axelrod koncelebroval svätú omšu v kostole sv. Mikuláša v Lúčkach a prihovoril sa v posunkovom jazyku nepočujúcim. Počas svätej omše, ktorú celebroval duchovný správca Kresťanského centra nepočujúcich Róbert Colotka a z posunkového jazyka tlmočila Ester Sztrancsiková.

V piatok absolvoval s veriacimi páter Cyril výstup na kremnickú kalváriu, kde mal pri každom zastavení krátku kázeň. V sobotu mal v Lúčkach dve prednášky na tému utrpenie a večer o 18tej hodine začal vigíliu zmŕtvychvstania Pána obradom svetla. Keď sme spolu vchádzali do kostola a ľudia videli, ako nesie Cyril zapálený paškál, niekto poznamenal : Pozrite, slepý nám nesie svetlo. Bola v tom silná symbolika. V nedeľu sa zúčastnil rozlúčky zo snehom na Skalke s názvom Veľkonočné vajce a v pondelok navštívil banské múzeum Andrej štôlňu upresnil program návštevy kremnický kaplán Colotka.

Som veľmi rád, že vám môžem niečo povedať. Prišiel som sem, aby som stretol nových ľudí A tiež som vám priniesol nádej. Je ňou zmŕtvychvstalý Kristus,“ posunkoval redemptorista Cyril Axelrod nepočujúcim aj počujúcim veriacim počas slávenia Veľkonočnej vigílie. Svoje homílie posunkuje a čiastočne sprevádza verbálnym prejavom po anglicky.

Jaro Slašťan Foto: Peter Kováč, Jaro Slašťan Video: Peter Kováč http://peter-kovac.com/ http://vimeo.com/25982193

Cyril Axelrod: Boh ma obdaroval hluchotou a slepotou
1
Galéria
Axelrot
35
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM