Barbara Dallosová Rôzne

Ďalší unikát neobyčajnej základky z nášho regiónu: Deti chodia do školy i cez leto. Prečo?

Neďaleká základná škola sa môže pochváliť nejednou zvlášnosťou. Po novom jej žiaci dokonca chodia do školy i počas letných prázdnin. Nie však drať lavice...

Ilustračný obrázok k článku Ďalší unikát neobyčajnej základky z nášho regiónu: Deti chodia do školy i cez leto. Prečo?
Zdroj: TASR

Je čo ukázať

Zo žiakov sa stali sprievodcovia a zo školy ďalšia z atraktivít regiónu. Reč je o Štiavnických Baniach a tamojšej Základnej škole Maximiliána Hella, ktorá sa rozhodla otvoriť svoje brány počas leta verejnosti. Keďže škola ako jediná na svete vyučuje sokoliarstvo a disponuje aj bohatou zbierkou pernatých dravcov a exotických vtákov, má čo ukázať.

Čítajte tiež: Škola z nášho regiónu zaujala až v arabskom Abú Dabí: Je vraj celosvetovým unikátom! FOTO

,,Areál máme pre verejnosť otvorený každý deň od 10:00 do 17:00 hodiny. Ľudia, ktorí nás navštívia, môžu vidieť pernaté dravce, vyskúšať si sokoliarsky výcvik čiže napríklad prílety na ruku. Nakŕmiť môžu veľké papagáje Ara, ideme s nimi do veľkej voliéry, kde im dáme oriešky, semená," vymenoval riaditeľ školy Pavel Michal.

Práce kremnických študentov i africká exotika

Návštevníci si môžu prezrieť záhrady, ktoré sa v škole nachádzajú, vrátane vertikálnej, ktorú tvorí približne 3500 rastlín vysadených do obrazca. ,,Priamo v areály máme krásnu výstavu kamaldulov a kartuziánov. To sú mníšske rády, ktoré pôsobili na Pieninách na severnom Spiši. Výstavu máme v spolupráci s Ľubovnianskym múzeom," dodal riaditeľ. Dopĺňa ju prehliadka maturitných prác umeleckého kováčstva zo Súkromnej umeleckej školy úžitkového výtvarníctva v Kremnici. Nachádzajú sa tam aj dve akváriá, ktoré približujú biotopy afrických jazier Tanganika a Malawi.

Lektorov v tomto „školskom múzeu“ robia počas prázdnin samotní žiaci. Sprevádzajú návštevníkov po areály. Túto možnosť môžu rodiny s deťmi využiť až do konca prázdnin.

Pozrite aj: Do školy na koni? Prečo nie. Kým sa deviatačka Miška učí, jej tátoš ju čaká v školskej stajni

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM