Barbara Dallosová Správy

Ďalšia zima bez štadióna: Aké sú plány žiarskej radnice?

Takto pred 44 rokmi otváral žiarsky zimný štadión legendárny Ondrej Nepela. Dnes športovisko zíva prázdnotou. Radnica sa snaží nájsť riešenie.

Ilustračný obrázok k článku Ďalšia zima bez štadióna: Aké sú plány žiarskej radnice?
Zdroj: Dnes24.sk

V novembri v roku 1972 v meste oficiálne otvorili zimný športový stánok. Ceremónie vo veľkom štýle sa okrem nadšeného davu zúčastnili aj Ondrej Nepela s Hildou Múdrou či Hana Mašková. Od tohto momentu o pár dní uplynie presne 44 rokov.

Štadión si prežil svoje

V deväťdesiatych rokoch k hracej ploche pribudla tribúna. Štadión, ktorý Žiarčanom i ľuďom zo širokého okolia slúžil roky, však v roku 2009 zatvoril svoje brány a vtedy v meste skončil i hokej. Krátko po zatvorení dostala štadión do prenájmu eseročka SPORT TREND.

Akoby prázdnotou zívajúci štadión nestačil, v posledných rokoch areál čelil aj krutým vrtochom počasia. Na letné lejaky doplatil niekoľkoráz, v najhorších prípadoch sa pod zakalenou dažďovou vodou ocitla i celá hracia plocha.

Pohľad na zaplavenú hraciu plochu po búrke, august 2014.
Pohľad na zaplavenú hraciu plochu po búrke, august 2014. / Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Od projektu upustili

Práve so spoločnosťou SPORT TREND sa žiarska radnica v roku 2015 dohodla na pláne, ako žiarsky štadión vrátiť do hry. Obe strany na verejnej diskusii predstavili variant rekonštrukcie za 2, 136 milióna eur. Investícia mala štadión uviesť do spojazdniteľných podmienok, aby sa mohol otvoriť a fungovať v 11-mesačnej prevádzke. Jeho súčasťou malo byť protipovodňové vybavenie, dopláštenie a všetky ostatné základné opravy.

Ako termín sa vtedy skloňoval rok 2016. Od vízie však obe strany krátko na to upustili, pretože pomoc s rekonštrukciou štadiónu avizoval Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH).

Mesto rokuje

Odkedy žiarska radnica oznámila začiatok komunikácie o dotácii so SZĽH, uplynul rok.

,,Primátor mesta niekoľkokrát komunikoval či už so Slovenským zväzom ľadového hokeja alebo niektorými predstaviteľmi štátu. Stále sa snažíme nájsť riešenie a získať dotáciu, ktorá by pomohla ku kompletnej rekonštrukcii zimného štadióna. Všetko je vo fáze príprav a rokovaní. Stále platí, že nás SZĽH zaradil do zoznamu miest, kde chcú pomôcť dobudovať štadióny," uviedol pre Žiar24 vedúci Kancelárie primátora mesta Martin Baláž.

O stanovisko sme požiadali aj SZĽH, do uzávierky sme však nedostali odpoveď.

Zaspomínajte si na otvorenie zimného štadióna na archívnych záberoch.

Žiarsky zimák na úplnom začiatku: Odobriť o prišiel aj O.Nepela
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM