Barbara Dallosová Správy

Ďalšie nájomné byty v regióne, nie však hocaké: Bývanie v budove, ktorá prežila dve svetové vojny!

Trend výstavby nájomných bytov v mestách i obciach pokračuje aj v našich končinách. Tentoraz však nejde o novostavbu. Na nové bývanie pre rodiny sa má premeniť viac než storočná budova.

Ilustračný obrázok k článku Ďalšie nájomné byty v regióne, nie však hocaké: Bývanie v budove, ktorá prežila dve svetové vojny!
Zdroj: TASR

Viac ako 100-ročnú budovu školy sa rozhodli v Rudne nad Hronom (okres Žarnovica) prestavať na nové nájomné byty. Práce na prestavbe objektu sa začali len nedávno, starosta Marián Šurjanský dúfa, že nájomníci budú už najbližšie Vianoce sláviť v nových bytoch.

Bývanie pre desať rodín

,,Bola to stará obecná štátna škola postavená ešte v roku 1914, fungovala do roku 1977, kedy ubudlo toľko detí, že sa základná škola v obci zrušila a odvtedy chodia naše deti do školy do susednej obce Brehy," priblížil Šurjanský. Neskôr bol v budove učiteľský byt, ktorý bol síce obývaný, no inak objekt obec nevyužívala.

Keďže samospráva chcela budovu zachrániť a zároveň zveľadiť, tak sa rozhodli, že v nej spravia nájomné byty. Budovu prestavajú tak, aby sa zachoval jej ráz a aby vhodne dopĺňala vzhľad obce. Bývanie tu nájde celkom desať rodín, podľa starostu sú medzi záujemcami mladí aj starší obyvatelia, domáci, ale aj ľudia z okolia. Zároveň podotkol, že už teraz záujem prevyšuje kapacity nového bytového domu.

Kvôli prestavbe museli premiestniť sochu

Výstavbu chce obec financovať prostredníctvom úveru a dotácie zo štátneho fondu rozvoja bývania. Celkovo by to malo stáť približne 450 000 eur. V budúcnosti by podľa starostu chceli v obci podporovať najmä rozvoj individuálnej bytovej výstavby, ktorá sa svojím charakterom do obce hodí najviac.

Kvôli prestavbe objektu museli stavebníci z jeho blízkosti premiestniť aj sochu sv. Jána Nepomuckého. ,,Táto socha tam bola podľa kroniky asi od začiatku, ako školu postavili. Je dosť v zanedbanom stave a treba ju ošetriť," dodal Šurjanský s tým, že ak nebude môcť byť osadená v blízkosti bytovému domu, nechajú ju vo farskej záhrade.

Foto: ilustačné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM