Martin Károly Rôzne

Daniel Gelien: Program rozvoja vidieka môže byť pre malé obce likvidačný

Obec Slaská v žiarskom okrese v tomto týždni opravuje 1300 metrov svojich ciest z európskych peňazí. Ide o projekt z programu rozvoja vidieka. Približne tisíc malých obcí na Slovensku požiadalo tiež o tieto peniaze, no stále nevedia, či im štát vráti

V našom prípade ide o projekt za približne 130 000 Eur.“ tvrdí Daniel Gelien, starosta obce Slaská. Tá má približne 500 obyvateľov a ak sa chcela uchádzať o európske peniaze, musela podať projekt prostredníctvom Ministerstva pôdohospodárstva. „Rozdiel je v tom, že daň v tomto programe nie je oprávneným nákladom“ vysvetľuje starosta. „Spolu s 5 percentným spolufinancovaním teda platíme naspäť štátu 24 percent. Veľké obce, ktoré podávajú projekty pomocou iných mechanizmov, automaticky neplatia DPH. Považujem to za nesystémové a nespravodlivé opatrenie“ dodáva Gelien.

Aj malé obce môžu podľa zákona požiadať o vrátenie DPH z týchto projektov, nikto im ale nezaručuje, že na to bude dosť peňazí. „Vláda SR prijala uznesenie, ktorým zaviazala Ministerstvo Financií SR vyčleniť finančné prostriedky pre DPH.“ tvrdí Jozef Šucha, z kancelárie ministra pôdohospodárstva. Ministerstvo nepovažuje takéto opatrenie za kontraproduktívne, „Podarilo sa podporiť viac ako 1000 obcí a väčšina z nich už projekt bez ohľadu na otázku DPH realizuje, nakoľko ide o nutné investície, ktorým napomôžu zdroje EÚ.“ dodáva ďalej Šucha.

Jozef Šucha pre Žiar24 ďalej uviedol, že DPH sa bude uhrádzať po skončení projektu, zatiaľ sú projekty len v začiatočných fázach a ešte nebola podaná žiadna záverečná žiadosť o platbu.

/mak/

Daniel Gelien: Program rozvoja vidieka môže byť pre malé obce likvidačný
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM