Martin Károly Rôzne

Daniel Gelien: Slaská zažila katastrofu

Slaská, okres Žiar nad Hronom 17. august - Nedeľné záplavy v obci vystriedala pondelková smršť s krupobitím, ktorá mala ešte ničivejšie následky. Starosta obce Daniel Gelien poskytol pre Žiar24 vyjadrenie.

Nedeľná prietrž mračien začala skúšať odolnosť aj obce Slaská voči povodniam a okrajovo povodeň zasiahla územie obce. Voda so sebou zobrala jednu betónovú lávku, odkrojila z časti mosta na hlavnej ceste smerom do Kosorína, zaliala prístupovú cestu k domu smútku a niekoľko záhrad, či pivníc a spôsobila asi v troch prípadoch zosuv pôdy z dôvodu premočenia terénu. Ak sme si mysleli, že toto bola tá práva skúška, tak sme sa mýlili a to poriadne.

V pondelok v dopoludňajších hodinách obec odstránila z miestnych komunikácií všetky nánosy piesku a štrku, vyčistila všetky odtokové rigoly a koordinovala práca na odstraňovaní následkov z nedele. Okolo obeda po ukončení čistiacich prác v obci sa nebo nad Slaskou zatvorilo, svetlo vymenila tma a behom krátkej doby prišiel neukrutný ľadovec, ktorý ničil všetko. Strechy z ľahkej krytiny zostali deravé ako sito, sklá na oknách, či skleníky boli rozbité na malé kúsky, fasády domov poškodené na nepoznanie a úroda v záhradách zničená nadobro. Aby toho nebolo málo, o pár hodín nato prišla ďalšia vlna dažďu, ktorá pocit bezmocnosti ešte viac znásobila. Do neskorých večerných hodín sa obec a jej občania snažili urobiť všetky opatrenia, aby sa zabránilo najhoršiemu a to vyliatu miestneho Slaského potoka. Ak si niekto do včera nevedel predstaviť ako vyzerá koniec sveta, tak včera zažil generálku takéhoto stavu. Ľudia sú bezmocní, a už niet ani sĺz nad škodami, ktoré vznikli. Neostáva nám nič iné, len ísť ďalej a veriť, že bude lepšie.

Čakajú nás dni smútku nad monitoringom škôd a plné hlavy myšlienok, ako ideme túto situáciu riešiť. Na začiatku asi začneme tým, že si všetci dôkladne zdokumentujeme (nafotíme alebo nafilmujeme) škody, ktoré nám vznikli, aby sme mohli predložiť poisťovniam relevantné dôkazy. Opäť začneme s čistením obce a potom nás čakajú ťažké rozhodnutia ako ideme žiť ďalej a za aké peniaze ideme opraviť náš poškodený majetok. Nie je nám čo závidieť, ale nestrácame nádej. Vedeli sme sa všetci zomknúť v čase katastrofy a ja verím, že sa zomkneme aj v nasledujúcich dňoch. Bude to ťažké, ale ja verím, že to spolu dokážeme. Ďakujem všetkým bez konkrétneho menovania, ktorým nebol osud obce a jej ľudí ľahostajný a pomohli. Pomoc, ktorú všetci poskytli sa nedá ani zaplatiť a ani oceniť. Bolo to gesto hodné skutočných občanov obce.

Daniel Gelien, starosta obce Foto: Adam Lukačka

[color=#ff0000]­Súvisiaci článok V Slaskej krupy veľké ako slepačie vajcia rozbili strechy na viacerých domoch http://ziar24.sk/news.php?…

slaska krupy II
3
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM